Epidemiološka situacija ponovo nesigurna u Vranju i Pčinjskom okrugu

VRANJE

Nakon jučerašnjeg pisanja JUGpressa da niko od odgovornih ne želi da da informaciju o epidemiološkoj sitauaciji u Vranju koja je izazvana korona virusoma, danas se oglasio Zavod za javno zdravlje.

Epidemiolog Slađan Stanković je izjavio medijima da je epidemiološka situacija ponovo nesigurna.

„Na području Pčinjskog okruga epidemiološka situacija ponovo je postala nesigurna, a opterećena je i  pojavom težih upala pluća.  Oboljevaju i osobe koje nisu povezane sa nekim kontaktom, zdravstveni radnici, ima i kontakata od ranije iz fabrika. Moramo da budemo svesni situacije u kojoj se nalazimo, jer je i dalje značajna aktivnost virusa“, ističe doktor.

”Prema rezultatima od četiri dana, dva dana vikenda i prva dva dana ove nedelje od 165 poslatih uzoraka, na području Pčinjskog okruga, 18 lica je pozitivno na korona virus, 15 u Vranju, dva u Surdulici i jedno u Bujanovcu. Na osnovu ovoga, epidemiološka situacija je ponovo postala nesigurna, imali smo period kada je poprimila elemente stabilnosti, međutim, epidemiološku situaciju u našem gradu opterećuje pojava težih kliničkih oblika, odnosno upala pluća. Ovo je period kada moramo da poštujemo sve mere kućne izolacije kada se radi o kontaktima“.

On dodaje da starije osobe i hronični bolesnici, moraju da nose masku i da drže rastojanje u zatvorenom prostoru, kako bi smanjili, mogućnost prenošenja korona virusne infekcije.

„Jedini način prenošenja je taj kapljični, blizina sa osobom koja je obolela. Mi smo 17. i 18. juna, uzeli još 174 uzoraka, među njima dominiraju kontrolni brisevi, ima upale pluća i osobe koje se testiraju zbog prelaska granice“, ističe epidemilog Stanković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare