Energetske zadruge za benefite građana i okoline

NIŠ

Grad Niš je danas, u saradnji sa sa Centrom za razvoj Građanskog društva PROTECTA i Naučno-tehnološkim parkom Niš, organizovao okrugli sto na temu „Mogućnosti i izazovi za formiranje energetskih zadruga u Republici Srbiji. Ovom manifestacijom se obeležava i Evropska nedelja lokalne demokratije.              

Bojan Gajić, Energetski menadžer Grada Niša, izjavio je da su energetske zadruge vid udruživanja građana, sa ciljem ostavrivanja finansijskih prihoda.

               „Praktično prodajom energije dobijene iz obnovljivih izvora energije, ili sprovođenjem projekata energetske efikasnosti. Što se tiče Srbije, osnov za formiranje energetskih zadruga je prilično dobro razvijen. Nije još uvek savršen, međutim građane ne treba to da obeshrabri, jer već na teritoriji Srbije rade vrlo uspešno dve energetske zadruge.“

                 On je naglasio da je, po Zakonu o zadrugama, praktično moguće da zadruge formiraju građani koji nisu vezani za jednu lokaciju.

               „Mislim da je neko iskustvo iz evropskih zemalja takvo da je lakše dogovoriti međusobne odnose kada su građani locirani blizu, kao predstavnici jedne stambene zajednice ili jednog naselja, međutim nije nikakvo ograničenje i moguće je i to na neki način prilagoditi situaciji, kako se sami građani dogovore.“, rekao je Gajić.

                Prema njegovim rečima udruživanjem u zadruge ostvaruje se mogućnosti i manje potrošnje energije i sistema, a zatim mogućnost prodaje energije u sistem, kako električni, tako i toplovodni.

                “Postoje primeri gde su se zadruge formirale oko proizvodnje toplotne energije, ali zadruge takođe mogu da se formiraju oko projekata energetske efikasnosti, tako da oni koji, praktično smanjujui troškove, ujedno i ostvaruju benefite za sve članove zadruge. Inače, iskustva iz zapadnih zemalja i zemalja Evropske unije su takva da su se članovi Zadruge, kupovinom energije, pokazali kao vrlo značajni akteri na tržištu i mogli da ispregovasraju malo povoljnije uslove prilikom kupovine električne energije“, kazao je Gajić.

                     Goran Vučković sa Mašinskog fakulteta rekao je da je ovo novina u našem okruženju, ali jedna pozitivna novina, pa i za akademsku zajednicu, koja treba da donsese dobrobit i građanima pojedinačno, a i široj društvenoj zajednici.

                    „Benefiti će biti manji računi, ali se očekuje i da, većim korišćenjem obnovljivih izvora energije, pogotovu solarne energije, mi smanjimo emisiju štetnih gasova, kaja nas sve više, pogotovo u ovim zimskim mesecima, opterećuje, i vrlo često smo bili i na neslavnom prvom mestu po zagađanju u gradu. Iz tog razloga očekujemo da se i taj efekat oseti, a udruženjem u zadruge ljudi će osetiti šta može, i tržište će pokazati koliko zadruge mogu da donesu dobrobiti. Ovde prvenstveno govorimo o proizvodnji električne energije, ali je i solarna nešto što može da se koristi“, kazao je Vučkovič.

                  „Zakon prepoznaje udruživanje i za druge vidove obnovljivih energija, tako da se sa ovim otvaraju brojne mogućnosti za sve. Rekli smo da je nedavno usvojena jedna Uredba, koja dodatno uređuje odnos kupac – proizvođač. Sada je Zakonom o koriščenju obnovljivih izvora energije prepoznata i kategorija, istovremeno i korisnika i proizvođača. Dakle, građani mogu da budu i jedno i drugo i tu je Uredba sada potpuno detaljno opredelila šta može, a šta ne može. Građanima će trebati pomoć struke i mi smo u tom delu potpuno otvoreni“, navodi Vučković.

                  On je pojasnio da građani mogu i pojedinačno da se odluče za neku ovakvu akciju.

                    „Taj odnos će vremenom biti sve povoljniji za građane. Ne mogu da kažem da je u ovom trenutku period otplate investicije jako kratak. U ovom trenutku, kada struja još uvek nije ekonomska kategorija, u delu kada smo još uvek zelenoj zoni, to je ispod onih cena koje su u Evropi i razvijenom svetu, iako je izuzetno skupa kada se uđe u plavu i crvenu zonu. Očekuje se da cena električne energije raste, a samim tim smanjivaće se period otplate, odnosno biće sve povoljnije za građane njihovo ulaganje. Neko može i pojedinačno da se odluči za neku ovaskvu akciju.”

                    Milan Stefanović iz PROTECT-a naglasio je da je ovo projekat u koji je uključeno nekoliko desetina gradova.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare