EMA: Pandemija nije gotova

VAŠINTON

Vodeći naučnik Evropske agencije za lekove (EMA) Stefan Tirstrap rekao je danas da je pandemija kovida i dalje “u toku”, nakon što je predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden izjavio da je zdravstvena kriza završena, piše danas Politiko.

“Ne mogu iskreno da odgovorim zašto je predsednik Bajden došao do tog zaključka”, istakao je on i dodao da je važno da se zemlje članice pripreme za uvođenje vakcina, a posebno adaptivnih, kako bi sprečile dalje širenje ove bolesti u Evropi.

Bajden je u nedelju uveče izjavio da je pandemija završena, ali da i dalje ima problema sa virusom korona.

Prema pisanju portala Politiko, postoji zabrinutost da bi takvi komentari sa pozicija vlasti mogli uticati na napore da se obuzda bilo koji dalji talas zaraze predstojeće zime.

Većina zemalja u Evropi pokrenula je jesenje kampanje, uključujući ponudu novih vakcina kompanija Moderna i Biontek/Fajzer, koje su prilagođene omikron sojevima virusa korona.

Tirstrap naglašava da rane ankete sugerišu da, čak i sa prilagođenim vakcinama, postoji “ograničen apetit za daljim vakcinacijama”.

“Videli smo da ankete u Holandiji i Mađarskoj ukazuju na veliki stepen neodlučnosti u opštoj populaciji za uzimanje treće doze, što smatram veoma zabrinjavajućim”, poručio je on.

Evropska agencija za lekove i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti u više navrata su pozivali ljude da prihvate bilo koju dozu koja im se sada nudi kako se približava hladnije vreme, kada će verovatno biti više inficiranih kovidom i drugim respiratornim infekcijama.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare