ELEKTRONSKO POSLOVANjE PREDUZEĆA

LESKOVAC

U okviru projekta “Razvoj elektronskog poslovanja” , koji finansira Evropska unija i Regionalna razvojna agencija – Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, danas je održana promocija elektronskog poslovanja za mala i srednja preduzeća.

 

Cilj obuke je da ovim preduzećima približi koncept elektronske trgovine, elektronskog poslovanja i digitalnih aplikacija koji se mogu iskoristiti kao inovativno sredstvo za povećanje konkurentnosti i sniženje troškova poslovanja.

Lešek Jakubovski, vođa projekta „Razvoj elektronskog poslovanja“ kaže da je opšta poruka obuke da je digitalna ekonomija nešto što je neizbežno i čega sve kompanije moraju da budu svesne. Ako ne rade u skladu sa tim zaostajaće za ostalima, jer se sve menja digitalnom revolucijom. Ovaj projekat finansira Evropska unija i košta 2,5 miliona evra.

E-poslovanje je primena informacionih i komunikacionih tehnologija kao podrške poslovnim aktivnostim. Omogućava kompanijama da povežu poslovne procese i time znatno pojednostave odnos s kupcima i dobavljačima. To je širi pojam i može uključivati komunikacije, promociju poslovanja, prikupljanje poslovnih informacija, kupoprodaju preko interneta, internetsko bankarstvo i rad sa državnim organima (poput plaćanja poreza i sličnih dažbina preko interneta). Na ovaj način se poboljšava konkuretnost organizacije, širi tržište i povećava broj kupaca.

Trenutni cilj u samoj Evropskoj uniji je i da do 2020. godine sve fakture koje budu primale državne institucije budu isključivo u elektronskom obliku. Neće postojati mogućnost da državni organi budu primali papirne fakture. To neće biti samo skenirani oblik fakture, nego nego struktuirani podaci koji će kasnije kompjuter moći da obradi i pretvori u podatke koji mogu da se čitaju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare