Ekskurzija osnovaca iz perspektive učitelja

LESKOVAC-LEBANE

Ekskurzije su nešto čemu se osnovci oduvek raduju i broje dane do polaska, sa nestrpljenjem očekuju druženje sa vršnjacima i obilazak raznih destinacija. Iz perspektive učitelja, brinuti o deci na ekskurziji i nije tako lako.

Da su deca često nestašna na ekskurzijama nije nepoznata svar, zato je odgovornost nastavnika još veća.

„Ekskurzije jesu jedan bitan deo života učenika koji ima jako lepe strane, međutim ne možemo a da se ne osvrnemo i na njene nedostatke. Jedan od najvećih problema koji može da nastane jeste da se dete povredi u toku ekskurzije ili izgubi. Zbog toga nastavnik mora neprestano da motri na svakog učenika i da ih ne gubi iz vida, dobar deo ekskurzije provodi u stalnom prebrojavanju učenika i pazi ih od potencijalnih opasnosti koje mogu da dovedu do povrede. Iz ugla nastavnika, to je jedna od najbitnijih stavki kako bi deca bila adekvatno zaštićena, ali ta aktivnost je takođe jako teška i nosi veliku odgovornost sa sobom, tako da nastavnici nisu nikada opušteni“, rekla je učiteljica iz Lebana.

Ona kaže da je nekada teško balansirati između dečijih želja i potreba, sa jedne strane, i predviđenog plana ekskurzije, sa druge strane, pa zbog toga nastavnik mora da bude fleksibilan.

„Jedna od najbitnijih prednosti jeste socijalizacija dece u okviru svoje grupe kao i sa ostalim grupama iz drugih odeljenja. Deca razvijaju druželjubivost, empatiju, osećaj za timske aktivnosti, bolje upoznaju svoje vršnjake, dele međusobna iskustva i razvijaju kreativnost i maštivitost istražujući različite sredine i učeći o različitim turističkim destinacijama. Na taj način razvijaju i ljubav prema putovanju i istraživanju okoline. Iz dečje perspektive, ekskurzija je jedna velika avantura“, ističe učiteljica. (kraj) JS/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare