Ekonomska škola iz Niša učesnik Svetske nedelje obrazovanja

NIŠ

Ekonomska škola iz Niša, posle nekolikih krugova nominacije, ušla u izbor od 100 škola sveta, koje će primere svoje dobre prakse predstaviti tokom Svetske nedelje obrazovanja (T4 World Education Week) koja će se održati onlajn u period od 5. do 9. oktobra 2020, kaže Olivera Arizanović, autor aplikacionog projekta Ekonomske škole.

                                 ‘’Srećni smo  što ćemo podeliti priču o svojoj školi i Srbiji u okviru globalnog obrazovnog događaja, baveći se temom Izgradnja programa za poboljšanje zapošljivosti, preduzetništva i životnih veština i to 6. oktobar 2020. godine, od 9 do 10 sati, odnosno po našem lokalnom vremenu od 11 do 12 časova’’- kaže Olivera Arizanović.

                                  Oduševljenje deli i direktor Ekonomske škole Dragan Aleksić koji ističe da biti u izboru među 100 škola sveta, koje predstavljaju svoje najbolje prakse, jeste trenutak za ponos za sve koji čine Ekonomsku školu. A svi mi u školi, ističe direktor Aleksić, jesmo jedna veliku porodica i zato i stvaramo uspehe i činimo da naši učenici stiču kvalitetna i funkcionalna znanja, prilagođena potrebama novog pristupa studiranju, ali i uključivanju u radno okruženje, primerena razvoju preduzetničkih veština, kjlučnih u procesu samozapošljavanja.

                                 ‘’Kombinovanjem iskustva i savremenih nastavno-obrazovnih metoda stvaramo odličan temelj za dalje obrazovanje i razvijanje preduzetničke svesti kod svojih učenika. O tome svedoče brojni uspesi koje oni kontinuirano postižu na brojnim državnim i međunarodnim  takmičenjima’’- kaže direktor Dragan Aleksić.

                               Svoje đake učimo i ljudskosti, dodaje Olievra Arizanović, nastavnica srpskog jezika i književnosti, jer, kakao kaže, sloga i timski rad kuću grade, a sloga i povezivanje nastavnika čitavog sveta grade put u bolji svet za sve i zato je ovaj trenutak istinski veličanstven za našu školu.

                             ‘’Zajednički rad i saradnja su omogućili i ovu priču u kojoj se predstavljamo svetskoj javnosti, objašnjava naša sagovornica koja se zahvaljuje na nesebičnoj pomoći svima, koji su doprineli činjenici da je nastavna praksa Ekonomske škole iz Niša stigla u svetske okvire’’- ističe Arizanović.

                               Naime, pored sjajne prakse i ideja trebalo je pokazati i razgranatu mrežu saradnje sa socijalnim partnerima, ustanovama i institucijama, kaže autorka projekta Olivera Arizanović, uz objašnjenje da je put do ovog  trenutka vodio kroz zahtevan aplikacioni postupak, koji je kroz nekoliko krugova, tekao tokom leta.

                             ‘’Organizacioni tim se upravo širi jer nam tek predstoje mnogi poslovi, objašnjava direktor Aleksić, i kaže da su u rad na ovom projektu  intenzivno uključene profesorke Milena Đorđević i Jelena Milosavljević, tim profesora informatike na čelu sa Dejanom Pejčićem i Miodragom Krstićem, ali verujemo da ćemo dobiti i široku podršku svojih učenika i njihovih roditelja, kao i nastavnika Niša, Srbije i regiona. Pozivamo ih zato, kao i sve druge zainteresovane da se registruju za prisustvovanje na našem i ostalim događajima planiranim za Svetsku nedelju obrazovanja  jer je ovo zaista velika svetska priča, koju organizuju najuglednije osobe iz svetskih obrazovnih krugova, a podržavaju je UNESKO, UNICEF, Svetska banka i mnoge respektabilne obrazovne institucije sveta’’- kaže Aleksić.

                       Posebna radost i dodatna doza optimizma u vezi sa ovim događajem jeste činjenica da su čak četiri škole sa Ex Yu prostora dobile mesto u Svetskoj nedelji obrazovanja, OŠ Čazma, Opća Gimnazija iz Banja Luke, OŠ “Milan Rakić” iz Mionice i naša Ekonmoska škola iz Niša.

                       ‘’Očekujemo zato ozbiljnu podršku celog regiona i ističemo da je registracija, odnosno kupovina karata za prisustvovanje događajima tokom Svetske nedelje obrazovanja  besplatna i vrši se radi generisanja sertifikata za učesnike događaja https://worldeduweek.org/’’- zaključuje Olivera Aruzanović, a  direktor Ekonomske škole Dragan Aleksić, dodaje da će njegova škola rado podeliti svoja iskustva i ispričati kako treba sačuvati primere dobre prakse iz prošlosti, kao i da koncepti mogu biti izmenjeni u oblasti otvorenog učenja. Dokaz da jeste tako jeste Regionalnog centra za preduzetništvo jugoistočne Srbije koji radi u okviru naše škole.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Zoran Stevanovic
Zoran Stevanovic
3 godine pre

Izuzetna škola, izuzetan nastavni kadar, izuzetni učenici.