Ekološki ustanak Vranje: Nema merenja PM čestica, nema ni zagađanja 

VRANJE

Iz organizacije Ekološki ustanak Vranje navode da je prošlo deset dana od kada nisu dobili odgovor koji su uputili direktoru JP Novi dom Goranu Petroviću na pitanje ,,koji procenat stanovništva se greje na lož ulje i naftu, a koji procenat stanovništa na ekološki prihvatljivije energente biomasu i gas”. Podsećaju da je iz lokalne samouprave krajem februara najavljeno da će se Vranje u grejnoj sezoni 2023/24 grejati na biomasu i gas.

Grad Vranje nema uređaj koji meri sve parametre te u izveštajima ministartsvu stoji da je ,,vazduh čist”. Iz ove organizacije kažu da uređaj koji meri sve parametre košta između 10.000 i 20.000 evra.

,,Nema merenja, nema zagađenja. Izveštaji iz Vranja govore da je vazduh čist, iako privatni senzori koje smo mi postavili govore suprotno. Podsećamo Petrovića i gradonačelnika Slobodana Milenkovića da je skrivanje informacija štetnih po zdravlje stanovništva krivično delo i da su po zakonu dužni da upozoravaju na opasnost kada je visoka koncetracija štetnih materija u vazduhu”, stoji u saopštenju.

Iz ove organizacije podsećaju da u Srbiji od posledica zagađenog vazduha godišnje umre oko 15.000 ljudi, i da su posebno ugrožena deca i stariji, istaknuto je u saopštenju Ekološkog ustanka Vranje. (kraj) DC/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare