Ekološki ustanak: U Nedeljicama se zemljište iz građevinskog vraća u poljoprivredno 

BEOGRAD

Na pojedinim parcelama u vlasništvu kompanije „Rio Tinto“ na području Gornjih Nedeljica u Jadru 7. aprila je okončan postupak vraćanja građevinskog zemljišta u poljoprivredno i šumsko.

Iako je time ispunjen jedan od zahteva „Ekološkog ustanka“ sa nedavnih masovnih protesta protiv izgradnje rudnika litijuma, nakon ukidanja Prostornog plana područja posebne namene „Jadar“ insistiramo na odgovoru na pitanje ko će, o čijem trošku i u kom roku otkloniti posledice zagađivanja iz 528 bušotina koje je ova kompanija ostavila u nasleđe stanovnicima jadarskog kraja. Ko će garantovati da će zagađivač sve uraditi po propisu i ko će platiti odštetu za zatrovane podzemne vode i ogromnu površinu zemljišta?

Ovo je nastavak naše uspešne borbe koju smo vodili sa svim građanima Srbije, od koje ne odustajemo, a kraj će biti kada se usvoji zakon o zabrani rudarenja litijuma i bora, a kada se isplati meštanima svaka šteta koju su načinili svojim aktivnostima. Nećemo dozvoliti da se izmaknu nekažnjeni jer ovo mora biti za nauk svim trovačima koji truju ili se tek spremaju da truju našu zemlju, reke i vazduh , saopštio je Ekološki ustanak.

Ekološki ustanak je pokret ujedinjenih inicijativa, organizacija, grupa i savesnih pojedinaca. Borimo se za naše vode, naš vazduh, našu zemlju i dostojanstvo ljudi.  
Oko zdrave životne sredine i zdravlja ljudi nema kompromisa!

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare