Ekološki ustanak: Obratili su nam se zdravstveni radnici koji su zabrinuti zbog situacije u ZCV-u

VRANJE

Iz Ekološkog ustanka Vranje navode da im se obratilo više zdravstvenih radnika koji su izrazili zabrinutost zbog ,,svega što se dešava u Zdravstvenom centru Vranje” odnosno zbog gašenja kadrova, lekara specijalista, neuropsihijatara, psihijatara, ginekologa, urologa, a kao i zbog gubitka lekara specijalista medicine rada.

,,Iako se na čelu grada nalazi doktor koji na mestu gradonačelnika dolazi upravo iz Opšte bolnice koja je deo Zdravstvenog centra, propadanje i uništavanje je uzelo maha baš u vreme vlasti doktora Slobodana Milenkovića, odnosno SNS-a. Gasi se rad svih sistematskih i preventivnih pregleda i izdavanje lekarskih uverenja sa posebnim uslovima rada, za nošenje i posedovanje oružja, vozačkih dozvola i dr. Podsetimo da po zakonu građani imaju pravo na sistematske preglede jednom godišnje, a vrste pregleda i vrste usluga zavise od broja godina”, navodi se u saopštenju.

Iz Ekološkog ustanka ističu da se ogromne količine novca slivaju u privatne domove zdravlja jer se pregledi ne obavljaju u Domu zdravlja Vranje iako se svakog meseca izdvaja novac za zdravstveno osiguranje.

,,Za za obnavljanje kadra je potrebno minimum pet godina. Ako se znalo da ćemo ostati bez specijalista šta se čekalo? Od februara 2024. godine Medicina rada ostaje bez lekara specijalista i kao takva neće moći više da postoji. Kruže priče da će se pripojiti Službi opšte medicine. Da li je rešenje u angažovanju lekara koji su odavno u penziji ili specijalizacija za mlade lekare? Postavlja se pitanje ko će u tom vakuumu lečiti pacijente iz privrede. Zaustavlja se izdavanje lekarskih uverenja iz kojih Dom zdravlja ima čistu korist. Ovako će korist imati isključivo privatni domovi zdravlja. Postavlja se i pitanje validnosti lekarskih uverenja izdatih od strane lekara u privatnoj praksi. Privatni domovi zdravlja nemaju uvid u karton i istoriju bolesti pacijenata. Na osnovu čega će se onda izdavati lekarska uverenja profesionalnim vozačima i uverenja za nošenje i posedovanje oružja? To realno dovodi sve nas u opasnost”, navode.

Iz ove organizacije ističu da je nekada na vratima za izdavanje lekarskih uverenja stajalo da je obavezan izvod iz zdravstvenog kartona kod izabranog lekara iz drugih opština Pčinjskog okruga, a prilikom izdavanja uverenja za profesionalne vozače i obezbeđenje bez ili sa nošenjem oružja a da sada tog obaveštenja nema. Lekarska uverenja se kako navode u Domu zdravlja gotovo više i ne izdaju.

,,Famoznim zakonom o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru ostajemo bez lekara, pogotovu bez lekara specijalista. U međuvremenu je data mogućnost volonterskih specijalizacija, a nakon završene specijalizacije oni nemaju obavezu da ostanu i rade u našim ustanovama. Oni su oberučke prihvaćeni u svim razvijenim zemljama jer dobijaju lekare specijaliste bez uloženog dinara u njihovo školovanje i usavršavanje. Da naglasimo da je ovaj famozni zakon donet u vreme dolaska na vlast SNS”, navode iz ove organizacije.


Kako kažu priča o zgradama i izgradnji najsavremenijih bolničkih centara, najbolje dijagnostike ,,ne vredi ničemu jer nema ko da radi” . U Zdravstvenom centru koji čine Dom zdravlja i Opšta bolnica navode da je zajedničko to što za obe ustanove nemaju kadar.

,,Zdravstveni centar ima i sopstvene prihode. Sem lekarskih uverenja kojih se odriče u korist privatnika, tu je i izdavanje u zakup nepokretnosti kao i naplata participacije. Prihodi ove ustanove se slivaju na račune poverioca jer je ZC u blokadi od 2016. godine. Dugovanje na dan 26.12.2023. godine iznosi neverovatnih 342.761.242 dinara i 77 para. Pored toga velika su dugovanja i prema zaposlenima koji preko suda moraju da ostvaruju svoja prava pa na to treba dodati i sudske troškove i kamate. S obzirom na to da zaposleni dobijaju sudske presude znači da rukovodstvo ZC-a ne donosi zakonite odluke. Moraćemo da se lečimo u privatnim domovima zdravlja ako imamo para da platimo, a ako nemamo neka nam je Bog u pomoći”, piše u saopštenju. 

Dodaju i da na osnovu onog što kažu zaposleni kadriranje i zapošljavanje se vrši u Surdulici ,,uz saglasnost čoveka koji je položio sedam ispita u jednom danu, a po profesiji konobar”. 

,,Članska karta SNS, odlazak na mitinge i prikupljanje kapilarnih glasova je presudno za dobijanje rešenja, kako doktora, tako i medicinskih sestara, administrativnih radnika, čistačica pa do direktora ili načelnika nekog odeljenja”, stoji u saopštenju koje potpisuje Ekološki ustanak Vranje i kako se navodi u nastavku ,,zabrinuti dugogodišnji, vredni i savesni radnici Zdravstvenog centra koji su želeli da ostanu anonimni”. (kraj) DC/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare