EFJ pružio podršku OK radiju

BEOGRAD-VRANJE

Evropska federacija novinara (EFJ) sa svojim partnerskim organizacima izrazila je podršku i solidarnost sa OK radiom i pozvala nadležne institucije da zaustave pritiske i uznemiravanje lokalnog biznismena Dejana Nikolića Kantara na ovu redakciju. Ova organizacija se na taj način pridružila apelu organizacija iz projekta Sloboda medija brz odgovor (MFRR).

„Naše organizacije ove aktivnosti vide kao drski pokušaj lokalnog moćnika da zapreti medijima, ućutka ih, ugrozi zaposlene, zastraši ostale novinare i udalji ih od kritičkog izveštavanja o Kantaru i njegovim poslovnim interesima. Ovu taktiku veoma često koriste moćnici u Srbiji smatrajući da mogu nekažnjeno da prete medijima“, navodi se u saopštenju EFJ-a.

EFJ poziva srpske vlasti da obezbede bezbednost novinara i svih zaposlenih u OK radiju i pokažu da pretnje novinarima poput ovih ne prolaze nekažnjeno.

„Pozdravljamo i glasnu podršku OK radiju predstavnika Stalne radne grupe za bezbednost novinara i šire novinarske zajednice u Srbiji“, istaknuto je u saopštenju.

Iz EFJ-a naglašavaju da će nastaviti pomno da prate slučaj, uključujući i sledeće ročište na suđenju o napadima na OK Radio koje je zakazano za 30. septembar.

U saopštenju je pružen detaljan osvrt na celokupnu situaciju, a pored EFJ-a protestu povodom pritisaka na OK radio su se pridružile i organizacije Artikl 19, Internacionalni institut za štampu (IPI), Evropski centar za slobodu medija (ECPMF), Neograničena sloboda štampe (FPU) i Opservatorija za Balkan i Kavkaz Transeuropa.

Izvor: UNS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare