Edukacija za roditelje povodom Nacionalne nedelje dojenja

LESKOVAC

Udruženje „Dve babice“ će održalo je panel „Mamin svet“, besplatnu dvodnevnu edukacija za roditelje povodom Nacionalne nedelje dojenja. Ovo udruženje su tokom pandemije, 2021. godine, osnovale dve ginekološko-akušerske sestre, odnosno kako je odomaćen naziv babice. Ideja je bila da se izađe u susret sve većem broju zahteva trudnica i porodilja za edukacijom koju javni sistem u tom trenutku nije mogao da im pruži. Cilj je bio da se budućim i sadašnnjim roditeljima pruži što više informacija na temu reproduktivnog zdravlja, trudnoće, porođaja, postpartuma, dojenja i nege bebe, ali i prevencije. Svoje znanje dele preko društvenih mreža, a njihov Instagram profil danas broji preko 37.000 pratilaca.

Radmila Veljković Ilić, predsednica udruženja, obraćajući se okupljenima podseća da se ovaj panel održava već drugu godinu za redom.

„Prošle godine smo uspeli u svojoj svrsi i cilju, nadam se da će to biti i ove godine. Panelom želimo da edukujemo, ali i pokrenemo pitanja na koja bi dali odgovore na temu dojenja.“

Iz udruženja kažu da je dojenje nešto najprirodnije na svetu što sledi nakon trudnoće, kao i da je jako bitno za zdrav razvoj bebe. Tokom proteklih par decenija, popularizacija dohrane doprinela je da dojenje postane bauk. Pogrešni saveti o dojenju su se ukorenili u našem društvu i doprineli da je procenat dojene dece u Srbiji veoma mali.

Ovogodišnji panel podržao je i Grad Leskovac, a zamenica gradonačelnika Lidija Dimitrijević u svom obraćanju primetila je da stupanje u svet roditeljstva sa sobom nosi mnoge nedoumice, strahove i nesigurnost.

„Svaka mama kada se vrati iz porodilišta se pita da li sve radi ispravno i kako može pomoći svojoj bebi da se oseća lepše i prijatnije. Ovakvi skupovi, posvećeni upravo toj tematici i usmereni ka roditeljima male dece i beba, kao i budućim roditeljima daju odgovore na mnoga pitanja i pružaju vetar leđa svima koji su se ostvarili i li planiraju da se ostvare u ovoj najlepšoj, ali i najodgovornijoj ulozi.“(kraj)IS/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare