Edukacija nosioca javnotužilačke funkcije 

VRANJE

Na temu „Analiza obrazaca krvnih mrlja“ u Vranju je održana edukacija nosioca javnotužilačke funkcije Višeg javnog tužilaštva i područnih Osnovnih tužilaštva, kao i pripadnika kriminalističke službe Policijske uprave, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Vranju.

Radi se o novoj analizi bioloških tragova koja je uvedena u Laboratoriji Zavoda za sudsku medicinu u Nišu.

Predstavljena analiza omogućava određivanje trodimenzionog prostora u kome se žrtva nalazila u trenutku zadobijanja povrede, određivanje mehanizma kojim je obrazac prskanja nastao, određivanje načina nastanka krvne mrlje, položaja žrtve, napadača i predmeta na licu mesta u vreme povređivanja, kretanje i aktivnosti aktera kritičnog događaja, utvrđivanje aktivnosti na prikrivanju krivičnog dela, procenu vremena smrti.

Predavači su bili dr Ivan Stojanović specijalista sudske medicine i analitičar obrazaca krvnih mrlja, kao i Dejan Šorgić specijalista forenzike. Učesnici skupa su mogli da se upoznaju sa prednostima ove nove metode.

Zavod za sudsku medicinu u Nišu jedina je ustanova u Srbiji i na području Juogistočne Evrope koja se bavi interpretacijom tragova krvi na način kako se to radi u SAD, Francuskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Švedskoj“, navedeno je u saopštenju Višeg javnog tužilaštva.

Međunarodna asocijacija analitičara krvnih mrlji osnovana je 1983. godine i trenutno okuplja oko 1.000 eksperata širom sveta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare