Dvorište Filozofskog fakulteta pretvoreno u mini park u kome mnogi požele da se slikaju

NIŠ

Dvorište Filozofskog fakulteta pretvoreno u pravi mini park, a sve je više prolaznika koji zastaju da uživaju u njegovom izgledu dok se neki i slikaju u tom ambijentu. Uskoro će u saradnji sa JKP „Mediana“ u dvorištu biti postavljene i klupe na kojima studenti mogu da predahnu između dva predavanja. Predavanja će slušati i ispite polagati u letnjoj učionici koja je prepuna zelenila.Za njegovo sređivanje iskorišćen je period kada je bilo manje studenata u slušaonicima zbog pandemije kovida, a bukvalno se počelo od samog početka. Prema rečima profesorke dr Natalije Jovanović, dekanice, sređivanje dvorišta je deo akcija kojima se fakultet priprema da u oktobru obeleži pola veka postojanja.

„Dvorište Filozofskog fakulteta je dugo bilo park koji je opstajao sam po sebi. U situaciji koju prolazimo sa kovidom shvatili smo da je otvoreni prostor važan za naše studente. Odlučili smo da ambijent učinimo još lepšim jer se fakultet nalazi u samom centru grada u neposrednjoj blizini dve srednje škole. Osim toga, naš osnovni koncept je pokvratak prirodi i to je poruka koju smo na ovaj način uputili našim studentima i građanima“, objašnjava dr Natalija Jovanović.

               Dodaje da park još nije završen.

               „Očekuje nas još sadnja cveća a u saradnji sa JKP „Mediana“  u parku će biti postavljene i klupe na kojima će studenti odmarati između dva predavanja i uživati u prirodi, ali mogu da svrate i građani“, kaže Jovanović.

              Osim dvorišta uređena je i letnja učionica koja se nalazi iza zgrade fakulteta. U ovom neobičnom amfiteatru punom zelenila već su održana neka predavnja a u istom prostoru su obeleženi i dani Departmana za ruski jezik i književnost.

              „Približava nam se i ispitni rok i ako nas vreme posluži u učionici na otvorenom održaće se i neki ispiti“, ističe dekanica dr Natalija Jovanović.

                Filozofski fakultet po tradiciji privuče najveći broj srednjoškolaca pa se za upis po pravilu prijavi gotovo duplo veći broj kandidata od broja koji je predviđen za upis. Ove godine Filozofski će upisati  čak 640 od kojih bi, ako Vlada prihvati predlog njih 340 bilo na budžetu a 300 njih bi školovanje na prvoj godini osnovnih studija platilo.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare