Dvojica lekara iz Niša izabrani u rukovodstvu evropskog Udruženja flebologa

NIŠ

Docent dr Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš i dr Zoran Damnjanović sa iste klinike izabrani su za članove rukovodstva evropskog Udruženja flebologa na zasedanju ovog udruženja u Amsterdamu a koje okuplja najeminentnije lekare koji se bave tretmanom i dijagnostikom venskih oboljenja. Na ovaj način, pored časti koja je ukazana niškim lekarima, stvorena je i mogućnost za edukaciju i usavrašavanje mladih lekara koje interesuje ova grana hirurgije, odnosno za flebologiju, oblast vaskularne hirurgije koja se bavi lečnju obilelih vena, jednom od nazastupljenijih obolenja danas. Pored doktora Milića prepoznata je stručnost i talenat maldog lekara Zorana Damnjanovića koji kaže da mu je velika čast što se našao u društvu najboljih evropskih kolega.

                         „Rukovodstvo ovog Udruženja bavi se strategijom  edukacije, odnosno šta mladi lekari treba da uče iz ove oblasti da bi se specijalizovali da leče. Pored toga što ćemo biti na izvoru svih informacija moći ćemo i da predlaže stručnjake iz ove oblasti za dodatna usavršavanja na evropskom nivou“, kaže docent dr Dragan Milić, direktor niške Kardiovaskularne klinike i predsednik srpskog Udruženja flebologa. Milić je pre desetak godina bio i predsednik evopskog Udruženja i navodi da su srpski lekari iz ove oblasti veoma cenjeni među evropskim kolegama.

                           Dr Milić pojašnjava da su venska oboljenja sve rasprostranjenija jer način života, sedenje i slaba pokretljivost uz genetske predispozicije dovode i do fatalnih ishoda.

                         „ Ono je mi znamo kao “proširenje vena”, odnosno varikozni sindrom može u nekim slučajevima samo da bude estetski problem. Ono što je opasnije je tromboza dubokih vena. Dolazi do tromboze u venskom sistemu a znamo da vene nose krv u srcu. Kada se otkine sa zida vene deo i ode direktno u desnu komoru a iz desne komore u pluća , tada dolazi do plućne embolije koja izaziva smrtni ishod. Pacijent oseća bol u grudima, brzo umire i često ne bude dijagnostifikovana tromboza već se smatra da je umro od infarkta miokarda. Tromboza dubokih vena zna da bude jako opasno jer ne daje simptome a posebno su ugroženi stariji ljudi na prekookeanskim letovima. Dobro što su našim pacijentima dostupna sva najnoja otkrića i lekovi iz ove oblasti“, objašnjava Milić i dodaje da je nekada najčešći uzrok spontanih pobočaja bila urođena trombofilija na placenti, ali  sada  ova opasnost može da se eliminiše lekovima  i majka iznese trudnoću i rodi zdravo dete.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare