Dvojica Albanaca uznemiravali i pretili nožem srpskim dečacima u Lapljem selu

GRAČANICA


Dvojica Albanaca presrela su automobilom grupu od petorice srpskih maloletnika u Lapljem Selu kod Gračanice i uz psovke i pretnje nožem, od dece su tražii da kažu da je njihov predsednik Hašim Tači, te da predsednika Srbije nazivaju pogrdnim imenima. Kancelarija za KiM je osudila ovaj čin, i zahteva od vlasti u Prištini da se počinioci hitno privedu. Srpska lista ocenila je da je napad dvojice Albanaca na srpske mladiće u Lapljem selu posledica višegodišnje represije i antisrpske politike režima Aljbina Kurtija.

Incident se dogodio u petak oko 22 časa u neposrednoj blilzini Srednjoškoskog centra, gde su dečaci sedeli na klupici, kada se uz šrkipu kočnica, nadomak njih zaustavio crveni “tiguan”.

Pomislivši da vozač želi da upita za put do Prištine srpski maloltetnici su se približili auomobilu iz koga je vozač uz psovke i pogrdne reči od njih zahtevao da skandiraju Hašimu Tačiju i vređaju i pogrdniim imenima nazivaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kako je za RTS ispričao roditelj jednog od maloletnih dečaka, deca su se razbežala, ali je vozač automobilom preprečio put dvojici, izvadio nož i nastavio da ih prati, dok je njegov suvozač sve vreme događaj snimao telefonom.

Deca su se izmakla i uspela da pobegnu, a napadači su nastavili kretanje u pravcu Prištine.

Slučaj su roditelji prijavili policiji u Gračanici.

Kancelarija za KiM: Hitno privesti počinioce
Sinoćnji mučki napad, pretnje i provokacije po etničkoj osnovi na petoricu srpskih mladića u Lapljem selu kod Gračanice, od strane dvojice Albanaca, direktna su posledica politike mržnje koju svakodnevno generiše Priština, saopšteno je iz Kancelariji za KiM.

Na meti ekstremista našla se srpska omladina i oni tek pukom srećom nisu povređeni u incidentu, u kom su na njih od strane Albanaca potezani noževi, sa očiglednom namerom da budu i upotrebljeni.

Ovaj incident do koga je došlo ispred Srednjoškolskog centra uneo je ogromnu zabrinutost i strah u srpsku zajednicu koja živi u Gračanici i na centralnom Kosovu i Metohiji, jer se roditelji sa pravom pitaju kako smeju decu da puste bez pratnje napolje.

Sve češće na meti ekstremnih Albanaca nalaze se srpska deca koja nemaju prava na mirno i bezbrižno odrastanje samo zato što nose srpsko ime i prezime.

Ovakvoj šovinističkoj, ekstremističkoj politici Prištine koja eskalira svakoga dana i generiše opasne etničke incidente prema svemu srpskom, međunarodna zajednica mora da stane na put, uz jasnu osudu i reakciju na sinoćnji napad.

Zahtevamo da počinioci ovog gnusnog incidenta budu privedeni, uz pritisak na Prištinu da prekine sa politikom nekažnjavanja, jer ona samo dodatno stimuliše izgrednike“, piše u saopštenju kancelarije za KiM.

Srpska lista: Napad posledica višegodišnje represije i antisrpske politike
Srpska lista ocenila je da je napad dvojice Albanaca na srpske mladiće u Lapljem selu posledica višegodišnje represije i antisrpske politike režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija “koji i sam čini sve da ugnjetava srpski narod i protera ga sa ovih prostora”.

U saopštenju Srpske liste se ističe da, imajući u vidu stanje u društvu, ključna uloga po pitanju zaštite srpskog naroda i bezbednosti leži u rukama međunarodne zajednice i njenih predstavnika koji su u obavezi da garantuju mir i bezbednost svim građanima.

Dodaju da “nema dana da srpski narod ne doživi neki oblik nasilja i maltretiranja na Kosovu i Metohiji” i ističu da su Srbi na prostoru centralnog Kosova i Metohije zabrinuti zbog incidenta u Lapljem selu, posebno jer su u pitanju deca.

Izvor: RTS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare