Dveri: Zbog čega je Niš najzagađeniji grad u Evropi a vlast uništava zelenilo i štiti privatne interese – pitanja za gradonačelnicu Niša

NIŠ


Zbog nebrige i bahatog ponašanja gradske vlasti prema javnoj imovini i interesu u Nišu je uništena još jedna šuma, i to najskupljeg parkovskog i alejnog drveća, čiji je vlasnik „Zelenilo“, saopštio je Gradski odbor Dveri iz Niša.

” Najpre je pre tri godine Komisija za planove, po ko zna koji put, zaštitila privatni, umesto javnog interesa, i pored protivljenja Zavoda za urbanizam, dozvolila da se u urbanističkom planu ukloni put koji vodi od okretnice kod „Metroa“ do Rasadnika JKP „Medijana“ . Samo nekoliko meseci pre donošenja te odluke gradske Komisije za planove osnovano je preduzeće SSDT 018 Alfa Beograd d.o.o, koje je kineskom investitoru prodalo zemljište. Grad je naravno, na preporuku KLER-a i put i deo zemljišta poklonio stranom investitoru, a gradski Rasadnik ostao je na zemljištu koje je u restituciji. Gradu pri tome nije palo na pamet da od vlasnika otkupi zemljište na kome se nalazi gradski Rasadnik i prenese ga JKP „Medijana“ . Sada nakon tri godine , zbog izgradnje subvencionisane fabrike kineske kompanije YUSEI na zemljištu kraj niškog „Rasadnika“ posečen je čitav deo vredne šume plemenitog parkovskog i alejnog drveća, breza, hrastova, platana, smrča i borova a među njima i 80-godišnji kedar na ulazu u gradski Rasadnik. Razlog što je ovaj deo šume posečen je nebriga lokalne vlasti, koja nije omogućila da Rasadnik postane vlasnik zemljišta na kome je bredno drveće, kao i to što JKP „Medijana“ i sektor „Zelenilo“ nemaju mašinu za presađivanje stabala, koju ima svaki veći grad, a i svaki ozbiljan privatni rasadnik. Umesto da je ovo drveće izvađeno i posađeno u niškim parkovima i na trotoarima, ni gradska vlast ni JKP „Medijana“ i sektor „Zelenilo“ nisu preduzeli NIŠTA da se Rasadniku omogući da se ovo drveće adekvatnom mehanizacijom izvadi i posadi u najzagađenijem gradu u Evropi, često i u svetu.
O tome kako lokalna vlast i gradonačelnica Sotirovski brinu o Gradu i Nišlijama govori to što je Niš ne samo najzagađeniji, već i grad u kome je najmanje zelenih površina u Evropi , i one zauzimaju samo 17,8% ukupne površine. Najveća briga lokalne vlasti i Komisije za planove je isključiva zaštita privatnog interesa građevinskih investitora. Pravila po kome svaki novoizgrađeni objekat mora da ima 10-20% zelene površine se redovno krši, bez sankcija, a Niš je postao grad izgubljenog identiteta i uništenih arhotektonskih celina a ostao je i bez zelenila. Dok je minimum uređenih zelenih površina po glavi stanovnika iznosi 12m2, u Nišu svaki Nišlija ima samo 5 m2 zelene površine. https://www.gu.ni.rs/wp-content/uploads/Program-zastite-zivotne-sredine-Grada-Ni%C5%A1a-2017-2027.pdf.
Za gradonačelnicu Sotirovski koja se kako sama kaže, za sve pita, Dveri Niš imaju nekoliko pitanja. Znate li da u Nišu parkovi i šume zauzimaju samo 0,46% od ukupne uređene zelene površine, rekreativne zelene površine zauzimaju samo 3,15% a parkovske šume samo 2,9%? Da li je kompanija „Delta“ uplatila obećanih 600 hiljada dinara za novih 150 kedrova nakon što ste im na osnovu Rešenja Vaše donedavne savetnice Marine Živulović dozvolili da poseku drvored od 15 kedrova na Bulevaru Nemanjića i poklonili kompaniji „Delta“ javnu gradsku površinu? Za šta je taj novac potrošen? Gde je Katastar drveća i međublokovskog zelenila za koji je Grad izdvojio 3,3 miliona dinara? Znate li da ste zbog toga što se za sve pitate i postavljate menadžment u javnim preduzećima i u JKP „Medijana“ Vi odgovorni što se Nišlije guše od smoga, što je vredna šuma posečena, što Rasadnik propada i kupuje skupo drveće za sadnju umesto da proizvodi sopstveno, a komunalno preduzeće nema osnovnu mehanizaciju da održava gradsko zelenilo”, navodi se u saopštenju Gradske organizacije Dveri Niš. (kraj) saopštenje/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare