Dveri: Vlast i investitori da prestanu da zamajavaju Nišlije – Grad Niš nema atmosfersku kanalizaciju

NIŠ

Grad Niš uopšte nema atmosfersku kanalizacionu mrežu. To je konstatovano i u okviru Plana razvoja Grada Niša za period od 2021-2027. godine, koji je Skupština Grada Niša donela na sednici održanoj 23.04.2021. godine (“Službeni list Grada Niša”, broj 36/2021”: “Kanalizacioni sistem je primarno opšteg tipa, upotrebljene i atmosferske vode se prikupljaju i evakuišu putem jedinstvenog sistema, bez ikakvog tretmana, u recipijent – reku Nišavu.”) U navedenom Planu razvoja Grada Niša za period od 2021-2027. godine uopšte nije predviđena izgradnja gradske separatne atmosferske kanalizacione mreže, što je očigledno neophodno, saopšrio je niški odbor Dveri.
” Sada je u toku izgradnja kolektora koji vode prema novom centralnom Gradskom prečišćivaču u izgradnji, ali se cela aktivnost odnosi na otpadne vode i njihovom prečišćavanju, a nikako nisu sagledane “atmosferske vode”, jer one nisu predviđene za prečišćavanje.
Atmosferske vode usmeravaju se na opštu kanalizacionu mrežu, koja je očigledno nedovoljna za postojeću izgrađenost, a nova izgradnja evidentno dovodi do kolapsa sistema. Kako je, na primer, lokacija između pruge i ulice Mokranjčeve udaljena 1,6 km vazdušnom linijom od najbliže tačke reke Nišave, očigledno je da potencijalni investitori ne mogu i nisu ovlašćeni da izgrade nepostojeći primarni gradski sistem atmosferske kanalizacije. Grad Niš mora, kao jedini ovlašćeni, da izgradi primarnu mrežu gradske atmosferske kanalizacije, na koju će se preko sekundarne mreže atmosferske kanalizacije potencijalno priključivati novi investitori.
Na pitanje gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, upućeno v. d. direktoru Najsusa Tamari Milić, ko treba da izgradi kolektor, Milić odgovara – investitori. To govori da ni ona, a da ni gradonačelnica uopšte ne zna da je gradska obaveza izgradnja primarne mreže gradske atmosferske kanalizacije.
Dveri Niš će uskoro organizovati predavanje prof. Ratka Ristića sa Šumarskog fakulteta, eksperta za bujične poplave, koji će stručno objasniti da se Niš plavi zbog neadekvatne kanalizacione mreže i betoniranja zelenih površina”, navodi se u saopštenju.(kraj) DN/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare