Dveri: Vladajuća SNS većina odbila predlog Dveri o besplatnim udžbenicima za sve učenike u Srbiji

NIŠ

Danas je narodna poslanica Tamara Milenković-Kerković obrazložila, a vladajuća većina odbila, predlog za izmenu Zakona o udžbenicima kojim se predviđaju besplatni ucbenici za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji a koji je pre više od sedam meseci Poslanička grupa Dveri – Patriotski blok predala u skupštinsku proceduru, saoptio je niški odbor Dveri.

“Vladajuća većina je odbila da se ovim izmenama zakona omogući ukidanje više nepravdi prema roditeljima i deci u Srbiji kao i da se zaštiti nacionalni interes Srbije.

Besplatnim udžbenicima za sve učenike u Srbiji omogućilo bi se ovo pravo za svu, a ne samo decu iz Beograda i opština sa punim budžetima. U Srbiji ne sme da bude dece prvog i drugog reda i ne mogu deca iz Beograda da imaju besplatne udžbenike, užinu i vrtiće, dok roditelji dece unutrašnjosti Srbije, a naročito sa siromašnog jugoistoka Srbije, sa mukom plaćaju udžbenike svojoj deci.

Ovim predlogom poslaničke grupe Dveri – Patriotski blok bilo je predviđeno i da se udžbenici izuzmu iz isključive sfere profita na tržištu udžbenika u Srbiji vrednom 70 do 100 miliona evra, a koje je vlast predala stranim kompanijama iz Nemačke, Slovenije i Hrvatske. Nekada dominantan Zavod za udžbenike danas pokriva samo 3% srpskog tržišta udžbenika.
Motiv ovog predloga o besplatnim udžbenicima za svu decu u Srbiji bio je ukidanje još jedne velike nepravde – da osiromašeni roditelji u Srbiji uzimaju skupe kredite da bi za svoje đake kupili udžbenike. Treća velika nepravda koju su obe izmene trebale da ukinu je da u Srbiji više ne smeju postojati deca prvog i drugog reda. Velika je nepravda da deca iz Beograda dobiju i besplatne udžbenike, užinu i vrtiće, dok deca iz unutrašnjosti ništa od toga nemaju. Po čemu su deca iz Beograda i opština koje imaju sredstva za kupovinu udžbenika bolja od dece sa siromašnog juga Srbije koji se demografski najbrže prazni?
Sa druge strane, da li bi u Hrvatskoj ili Sloveniji bilo moguće da srpske firme kontrolišu 50% tržišta udžbenika? Da li bi u bilo kojoj zemlji na svetu, koja nije strana kolonija, udžbenike kojima se gradi nacionalni identitet – poput srpskog jezika i književnosti, istorije i geografije – bilo dopušteno da strani izdavači kreiraju sadržaje kojima se kreira nacionalna svest i dostojanstvo jednog naroda?Čemu i kome služi vlast koja daje milijarde evra subvencija iz državne pomoći stranim firmama, a dopušta da roditelji daju u proseku 50.000 dinara za udžbenike koje su strani izdavači nelojalnim podsticajima i poklonima nastavnicima i direktorima nametnuli isključivo zbog svog profita?
Ovim izmenama Zakona o udžbenicima, čije je stavljanje na Dnevni red Skupštine odbila vladajuća većina, bi se svi udžbenici i nastavna sredstva za sve učenike u Srbiji finansirali iz budžeta, novcem svih građana Srbije, udžbenici bi bili vlasništvo Republike Srbije a nakon korišćenja od jedne, predavali bi se sledećoj generaciji učenika, do njihove amortizacije. Umesto stranih izdavača, izbor, štampu, izradu i distribuciju udžbenika moglo bi da obavlja samo javno preduzeće a na osnovu mišljenja Zavoda za udžbenike, pa bi i profit ostajao državi.

Ovim odbijanjem da raspravlja o besplatnim udžbenicima za svu decu, vladajuća SNS većina odbila je da građanima Srbije i deci Srbije obezbedi ekonomsku zaštitu koju je omogućila stranim izdavačima, investitorima i uopšte strancima u Srbiji”, navodi se u saopštenju.(kraj) SD/ LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare