Dveri: Spasovdanski proglas društvenog pomirenja , dijaloga i dogovora

POŽAREVAC-LESKOVAC

“Živimo u društvu koje je podeljeno po svim osnovama i klizimo u atmosferu daljih građanskih sukoba, što ozbiljno ugrožava našu nacionalnu i državnu stabilnost. „Još uvek nismo prevazišli ni razmirice iz vremena Drugog svetskog rata niti pobedili traume iz građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji od 1991-1995. godine i separatističke pobune na Kosovu i Metohiji i NATO agresije.“ Delimo se i dalje na partizane i četnike, starosedeoce i dođoše, građansko i nacionalno, tradicionalno i moderno… Podele koje vode građanskim sukobima i sukobi koji završavaju građanskim ratom nisu budućnost koju želimo svome narodu i državi. U demokratijama su različita pa i suprotstavljena mišljenja normalna stvar, ali ne smeju biti povod za opasnu mržnju, deobe i sukobe unutar jednog društva.
U Srbiji više nema prostora za bavljenje politikom, i različite metode borbe kojima smo se služili imale su za cilj da ukažemo na ustavorušiteljsko bezakonje vlasti koje nas je vratilo u predpolitičko društvo. Ostajući verni političkom identitetu i programu Srpskog pokreta Dveri, ali priznajući svoje greške i neprimerene postupke, pružamo ruku demokratskoj javnosti u cilju zajedničkog dolaska do društvenog pomirenja, dijaloga i dogovora jer je opšte društveno stanje neslobode, nesigurnosti i nepravde alarmantno.
Vreme je da se okrenemo društvenom pomirenju i dijalogu. Postoje osnovne društvene vrednosti koje su izvan svih naših razlika i podela i mogu biti temelj novog društvenog dogovora. To su poštovanje Ustava, vladavina zakona, nezavisne državne institucije, ljudska prava, neselektivan rad pravosuđa i druge temeljne demokratske vrednosti kao što su sloboda medija i sloboda izbora. Novi patriotizam bi trebalo da bude ustavno-pravni patriotizam, i onda će svi pošteni ljudi moći da se prepoznaju u budućoj Srbiji koja počiva na ključnim evropskim postulatima oličenim u krilatici „Sloboda, sigurnost i pravda za sve“.
Srbiji je potrebna moderna konzervativna politička paradigma koja postoji svuda u Evropi i svetu, i kao hrišćansko-demokratska opcija Srpski pokret Dveri je spreman da podeli odgovornost za delovanje jedne takve nove nacionalne i demokratske političke organizacije. Pozivamo političke neistomišljenike iz redova građanske opcije na otvorenu komunikaciju oko bazičnih demokratskih vrednosti oko kojih svi možemo da se saberemo i čije sprovođenje ćemo svi i garantovati. Ovo može da uspe jedino kao stvar našeg međusobnog poštovanja, razumevanja i saradnje.
Pozivamo i naše najstarije i najuglednije nepolitičke nacionalne institucije da se kao moderatori i sagovornici uključe u ovaj nasušni javni projekat društvenog pomirenja, dijaloga i dogovora. Njihova odgovornost u tom smislu je ogromna i nije dovoljno samo da konstatuju nedemokratsko stanje u Srbiji.
Pozivamo javne ličnosti od nesumnjivog društvenog ugleda i moralnog kredibiliteta u Srbiji, regionu i rasejanju da se uključe kao društvena svest, savest i savet u ovaj dijalog i dogovor, kao i da ga svojom inicijativom ubrzaju.
Pozivamo i aktuelnu vlast u Srbiji da se zaustavi na putu kojim je krenula i koji nas vodi u sve veće građanske tenzije, i da se okrene nacionalnom pomirenju i društvenom, političkom i medijskom dijalogu. Kao iskreni čin želje za ovim pomirenjem, dijalogom i dogovorom doživeli bismo odlaganje nedemokratskih, protivustavnih i zdravstveno rizičnih izbora zakazanih za 21. jun, kao i početak razgovora između vlasti i opozicije o prevazilaženju aktuelne ustavno-političke krize. U suprotnom, takvi izbori biće nova slika nedemokratskog režima i pravac daljeg produbljenja sveukupne krize u našem društvu.
Kao strateški i trajan izlazak iz ove krize vidimo upravo dugoročno uspostavljeni društveni mehanizam dijaloga i dogovora u svim a posebno kriznim situacijama. U konkretnom sadašnjem slučaju to bi bio razgovor i dogovor o novom terminu izbora i stvaranju uslova za slobodne i poštene izbore, što bi bilo potvrđeno posebnim zakonom u Narodnoj skupštini od strane svih političkih opcija. Bez obzira na odgovor vlasti i drugih učesnika na raspisanim izborima, ovu obavezu svakako treba da preuzmemo na sebe kao opozicija koja bojkotuje nastupajuće izbore na svim nivoima, i ovaj preko potrebni društveni mehanizam uspostavimo unutar svojih redova, kako bismo zaslužili poverenje građana da ćemo na taj način voditi državu kada dođemo na vlast i kako nam se nešto slično onome što danas imamo u Srbiji nikada više ne bi ponovilo.
U ime Srpskog pokreta Dveri izražavamo svoje opredeljenje i spremnost da budemo deo tog presudnog društveno-političkog preusmerenja”, navodi se u saopštenju koje je izdao Glavni odbor Srpskog pokreta Dveri.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare