Dveri povodom inicijative da novi fudbalski stadion u Leskovcu ponese ime Radoša Cerovića

LESKOVAC

Narod koji zaboravlja svoje najbolje i dozvoljava da ih reka istorije i sećanja odnose bez ikakvog traga i dostojnog spomena ne može imati ni lepu sadašnjost, a ni obećavajuću budućnost, saopštio je danas leskovački odbor Dveri.

“Mnogo je ovakvih reka proteklo, a mi sve pod izgovorom „okrećemo se budućnosti“ nesvesno postajemo sve više tuđi, drugačiji, duhovno siromašniji, i sve manje onakvi za kakve su se naši preci borili.
Ovih dana jedna divna žena pokrenula je onlajn peticiju da fudbalski stadion u Leskovcu čija izgradnja kreće naredne godine ponese ime bivšeg fudblaera Drubočice, heroja Košara i našeg junaka Radoša Cerovića, a sve sa namerom da se sačuva sećanje, da buduće generacije uče i pamte. Sličnu iniciativu pokrenula je Demokratska stranka Srbije sa idejom da neki od sportskih objekata ponese junačko ime.
Stav GrO Dveri Leskovac i o izgradnji trga i stadiona i ovoj vlasti je itekako jasan, ali ujedno smatramo da postoji, odnosno treba da postoji nešto više i jače od različitog političkog stava. Smatramo da je ovo idelna prilika da uradimo nešto za šta svi smatraju da je nemogoću. Da se složimo oko jedne ideje, jedne inicijative i jednog imena.
Da li će biti stadion? Da li će biti neki drugi sportski objekat? Evo može i novi trg koji se upravo gradi u Leskovcu da ponese Radoševo ime, da to bude Radošev trg, kao svojevstan simbol mladosti, hrabrosti i ljubavi prema svojoj otadžbini. Pitaće neko dete nekada svoje roditelje „a ko je bio Radoš“, pa eto prilike da i budućim naraštajima ostavimo svojevrstan udžbenik bolji od svih ostalih.
Stadion, drugi sportski objekat, trg, glavna ulica, manje je bitno. Bitnije od svega je da se kao grad adekvatno odužimo, sačuvamo sećanje i pokažemo da smo dostojni. Zbog toga još jednom pozivamo sve političke subjekte u gradu i vladajuće i opozicione i gradonačelnika i predsednika skupštine, grupe građana, sve organizacije i pojedince da svi zajedno napravimo jedan iskorak koliko god se ne slagali i koliko god se politički trvili. Hajde da se složimo oko jedne iskrene, časne ideje i inicijative.
Radoš je to zaslužio”, navodi se u saopštenju GRO DVERI Leskovac

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Djura Leskovac
Djura Leskovac
3 godine pre

Ponoviću nešto što sam negde već rekao:

– Radoš Cerović je već dobio svoj spomenik u našem gradu, zajedno sa još sedamdesetoricom mučenika. Njegovo ime je u trećem redu druge kolone, na spomeniku palim borcima. Ukoliko dobije i ulicu, postavlja se pitanje, ima li još 70 ulica za ostale sa tog spiska časti i hrabrosti?

Zbog toga molim političare da se bave politikom a ne politikanstvom i da ne unose razdor među mrtve heroje.

Što se stadiona FK Dubočice tiče, jedino ime koje on može i mora da ponese je Svetozar Zare Trajković.