Dveri Niš zahtevaju poništenje konkursa za dodelu neprofitnih stanova i odgovornost Komisije

NIŠ

Dveri Niš zahtevaju hitno poništenje Konkursa za kupovinu stanova Gradske stambene agencije zbog nezakonitosti i protivljenja javnom moralu a takođe od Tužilaštva tražimo ispitivanje krivične i materijalne odgovornosti predsednika i članova Komisije za sprovođenje konkursa.

“U ponedeljak 27.septembra istekao je rok za odgovor Nadzornog odbora Gradske stambene agencije na prigovore učesnika Konkursa za dodelu stanova. Skandal koji su u niškoj i srpskoj javnosti izazavala imena, funkcije, položaj i srodstvo sa niškim predstavnicima vlasti traje i dalje. Nad ovim vrhunskim nemoralom i bezobrazlukom članova Komisije, neviđenom pohlepom i brukom gradonačelnice i njenog zeta – ali i niškog obezglavljenog SNS-a, niških direktora javnih ustanova i javnih preduzeća, odbornika niške Skupštine, ali i članova SNS pretorijanske garde – koji su se našli na predloženoj „Rang-listi„ za kupovinu jeftinih stanova, zgražavali su se ne samo građani Niša, već i čitava Srbija, a besramlje i pohlepa gradonačelnice Sotirovski bili su inspiracija za Dveri Niš za „Akciju samodoprinosa za stan od 100m2 za Sotirovske“, niškim i „mimerima“ na međunarodnom 9GAG meme sajtu (https://9gag.com/gag/a27nA1d) za brojne „mimove“, već i humoristi Zoranu Kesiću da na temu „tašte iz mašte“ zasmejavaju čitavu Srbiju.
Zet gradonačenice Sotirovski, čije je učešće na konkursu ova javna funkcionerka dozvolila, i pokušala da opravda nemoralnim i beskrupuloznim objašnjenjima, samo je vrh ledenog brega zloupotreba niške vlasti i pokušaja da javnim novcem, kroz kupovinu 90 beneficiranih stanova vrednih 330 miliona dinara sebi obezbede jeftine stanove, a od siromašnih građana Niša otmu i poslednju nadu da će ikada dobiti tzv „stambenu podršku.“
Dveri Niš imaju informacije o svim kandidatima povezanih sa SNS-om i sa lokalnom vlašću bilo interesom, bilo uticajem, bilo odborničkim, direktorskim ili statusom SNS „paramilicije“, a koji se na ovoj listi nalaze. Takođe, imamo dokaze i o mnogima koji su na ovom Konkursu odbijeni, bez obzira na najteža oboljenja, čak i putem podmetanja dokumenata u njihove prijave na Konkurs od strane članova Komisije. Da li je istina da su neki od članova Komisije po hitnom postupku imenovani za načelnike uprava, konkretno Uprave za građevinarstvo umesto penzionisane savetnice Marine Živulović? Da li je istina da je članica Komisije sama dodavala dokumenta u prijave kandidata, kako bi ih učinila nepodobnim? Učešće zeta gradonačelnice na Konkursu, i još gore, njena bestidna opravdanja, uticali su da i imena ostalih predloženih kandidata budu otkrivena i izložena javnoj osudi. Zbog toga joj se u ime građana Niša zahvaljujemo – što je dopustila i ovu besramnost – da zet prebogate javne funkcionerke i gradonačelnice konkuriše za „jeftini stan“ koji plaćaju siromašni građani Srbije i Niša. To ni „Živka ministarka“ , a ni „Sir Oliver“ ne bi sebi dozvolili.
Uznemirenje u niškoj i srpskoj javnosti koje je izazvao ovaj skandal mora da prestane. Akt Konkursa o kupovini stanova direktno krši brojne prinudne norme Zakona o stanovanju i održavanju zgrada (čl.89, čl. 91 i drugi) kao i niz drugih izvora prava, nezakonit je, jer u kriterijume za bodovanje ne računa imovno stanje i granice prihoda korisnika stambene podrške, kao što ne uzima u obzir ni prosečan mesečni prihod porodičnog domaćinstva učesnika na konkursu.
Stoga, Dveri Niš zahtevaju od Nadzornog odbora kao i od menadžmenta Gradske stambene agencije da ponište nezakonit Konkurs za kupovinu stanova, da raspišu Konkurs koji je u skladu sa imperativnim propisima koji regulišu stambenu podršku i socijalno stanovanje, a zahtevamo materijalnu i krivičnu odgovornost predsednika i članova Komisije za sprovođenje konkursa, kao i hitnu smenu gradonačelnice Sotirovski i raspisivanje vanrednih lokalnih izbora u Nišu”, navodi se u saopštenju Gradskog odbora Dveri.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare