Dveri Niš protiv sramne ucene socijalno najugroženijih Nišlija od strane gradonačelnice Sotirovski

NIŠ


Dveri Niš se oštro protive najavi gradonačelnice Sotirovski da će socijalno najugroženiji građani Niša biti angažovani kao „kovid redari“.

“Ovu odluku smatramo nezakonitom i antiustavnom ucenom najugroženijeg dela stanovništva, a u moralnom smislu nehumanim i anticivilizacijskim činom i sramnim ponižavanjem i izlaganjem životnom riziku naših socijalno najuugroženijih sugrađana koji na ovaj način bivaju diskriminisani i dvostruko degradirani.
Ovom najavom krši se deo Ustava Srbije kojim se štite ljudska prava i slobode, i to:

 • član 23 Ustava RS koji se odnosi na „Dostojanstvo i slobodan razvoj ličnosti“ po kome: „Ljudsko dostojanstvo je neprikosnoveno i svi su dužni da ga poštuju i štite“;
  -član 24 Ustava RS po kome: „Ljudski život je neprikosnoven“.
  -član 25 Ustava RS, po kome: „Fizički i psihički integritet je nepovrediv.
  Niko ne može biti izložen mučenju, nečovečnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju, niti podvrgnut medicinskim ili naučnim ogledima bez svog slobodno datog pristanka».
  -član 26 Ustava RS, po kome: «Niko ne može biti držan u ropstvu ili u položaju sličnom ropstvu.Svaki oblik trgovine ljudima je zabranjen.
  Zabranjen je prinudni rad. Seksualno ili ekonomsko iskorišćavanje lica koje je u nepovoljnom položaju smatra se prinudnim radom.
  Prinudnim radom se ne smatra rad ili služba lica na izdržavanju kazne lišenja slobode, ako je njihov rad zasnovan na principu dobrovoljnosti, uz novčanu nadoknadu, rad ili služba lica na vojnoj službi, kao ni rad ili služba za vreme ratnog ili vanrednog stanja u skladu sa merama propisanim prilikom proglašenja ratnog ili vanrednog stanja».
  Ovakvom odlukom kršila bi se neprikosnovenost dostojanstva ličnosti, koji su dužni svi da poštuju i štite, pa i gradonačelnica Niša, makar to bila i «neprikosnovena» Sotirovski.
  Ovom odlukom se sramno ucenjuju i etiketiraju primaoci socijalni pomoći, obeležavaju redarskim trakama i izlažu zdravstvenom riziku kojim se narušava neprikosnovenost ljudskog života, kao i psihički i fizički integritet ličnosti izložene ovakvom nečovečnom i ponižavajućem postupanju. Ova odluka ima antiustavne obrise prinudnog rada, koji Ustav eksplicitno zabranjuje.
  S moralnog aspekta, jasno je da se ovde radi o besprizornom iskorištavanju radne snage najugroženijih ljudi, koji često po dvoje primaju 8700 dinara, ili manje i to za 9 meseci dok po tri meseca često ne primaju ništa i nemaju osnovna sredstva za život. Pošto je cena rada 29000, a iznos socijalne pomoći oko 8000 dinara, jasna je namera da se zloupotrebi , uceni i prinudno natera na rad deo sugrađana koji su u najtežem položoju korisnika socijalne pomoći.
  Za Dveri Niš ovo je potpuno neprihvatljivo. Ne šalite se sa kršenjem ustava i odmah odustanite od ove sramne namere. Niko ne sme da korisnike socijalne pomoći ucenjuje na ovakav način i tera ih da «zarađuju» svoja socijalna davanja, i vi to gradonačelnice odlično znate.To su potpuno različite kategorije i ne igrajte se sa tim.
  Pored toga, sa najavom biometrijskog nadzora nad Nišlijama, povećava se i ulični pritisak i nadzor sa nejasnim ovlašćenjima i ciljevima, a de facto fašisoidnim karakteristikama.
  Dveri Niš sa indignacijom odbacuju ovu šokantnu i sramotnu inicijativu kojom se potpuno ogoljuje nesposobnost Sotirovski da upravlja javnim funkcijama u Gradu Nišu.
  Dveri će ponuditi svoj kvalitetan, dugoročan i održiv socijalni program za Grad Niš sa širokom mrežom socijalnih usluga koje će vratiti dostojanstvo i pravo na život našim najugroženijim sugrađanima.
  Ostavka Sotirovski!”, navode Dveri u saopštenju.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare