Dveri: Ne secite niške kedrove zbog Miškovića

NIŠ

Prema zvaničnim podacima Agencije za zaštitu životne sredine, građani Niša „dišu“ najzagađeniji vazduh u Srbiji, jer je koncentracija PM2,5 i PM10 čestica skoro 10 (!) puta veća od dozvoljene, što predstavlja opasnost po zdravlje ljudi, a posebno naših najosetljivijih građana-naše dece, naših trudnica, hroničnih bolesnika i naših starijih sugrađana , saopštio je danas niški odbor Dveri.

“Dakle, u trenutku kada je pandemija kovidom-19 u punom jeku, a sezonski grip pojačava zdravstveni rizik pandemije, građani Niša su izloženi, nebrigom vlasti, povrh svega i vrlo opasnim suspendovanim česticama RM2,5 koje prodiru, prema naučnim nalazima, do najdubljih delova pluća, malih disajnih puteva i alveokapilarne membrane.
Umesto da urgentno krene u rešavanje problema zagađenja u Nišu, da se pozabavi dimnjacima Niša, ugradnjom filtera, načinima grejanja jer veliki broj ustanova koristi ugalj i lož ulje, i ukupnom brigom o zaštiti životne sredine u skladu sa Ustavom, Zakonom i propisima koje je sama donela-GRADSKA VLAST NIŠA DONOSI ODLUKU DA POSEČE 13 ATLASKIH KEDROVA I 5 PLATANA SA JAVNE POVRŠINE NA BULEVARU NEMANjIĆA, kako bi se „izašlo u susret“ privatnom investitoru Miškoviću, A NA ŠTETU JAVNOG INTERESA NIŠLIJA!
Dveri postavljaju pitanje SEKRETARIJATU ZA PLANIRANjE I IZGRADNjU-DA LI JE DONETA ODLUKA O SEČENjU STABALA SA JAVNE POVRŠINE ZBOG „PRISTUPNE SAOBRAĆAJNICE“ PRIVATNOM INVESTITIORU MIŠKOVIĆU?
Dveri Niš su na svoj Zeleni telefon primili pozive zabrinutih građana koji su informisani o ovom pitanju i reagovali smo u ponedeljak 16.11. i utorak 17.11. kada smo alarmirali javnost, a Zelena akcija Dveri posadila u znak protesta novo drvo upravo na mestu planirane seče, što je i novinarska ekipa RTS zabeležila, a list Danas objavio značajan tekst na tu temu https://www.danas.rs/drustvo/protest-u-nisu-zbog-gradske-odluke-o-seci-drveca-na-ulazu-u-firmu-miroslava-miskovica/.
Dveri podsećaju javnost, a posebno gradonačelnicu Sotirovski kojoj smo u ponedeljak 16.11. predali Zeleno pismo ovim povodom, uredno zavedeno, ali i dalje bez odgovora, da niški kedrovi i platani koje namerava da poseče upijaju više od tri tone smoga i prašine.
Dveri Niš zahtevaju:

  1. Hitno stavljenje van snage odluke o seči kedrova i platana na Bulevaru Nemanjića.
  2. Poštovanje odluke iz Gradskog urbanističkog plana grada Niša po kome privatni investitor mora da obezbedi 10%-20% zelene površine
  3. Hitno uvođenje instutuicije Zelenog menadžera koji bi brinuo isključivo o javnom interesu građana Niša, kao i Katastra javnih zelenih površina u redovnom održavanju i međublokovskom zelenilu u Gradu Nišu za koju je bivši gradonačelnik Bulatović doneo rešenje uz finansiranje od 3,3 miliona dinara! Gde je katastar? Na šta ste utrošili novac? Rok je bio 2017.godina!

Dveri podsećaju i uvaženog gospodina Miškovića-da Dveri nemaju ništa protiv privatnih investicija, niti bogatih Srba, naprotiv.Ali njihove investicije moraju da poštuju javni interes građana, a srpska najbolja tradicija bogatih ljudi nalaže i određene obaveze prema zajednici u kojoj stiču profit-npr. zadužbinarstvo, brigu za dobrobit siromašnih. Vi treba da sadite, ne da sečete.

Jedina reakcija Sotirovski na katastrofalno ekološko stanje u gradu je uvođenje 100-120 (!) kamera na 70 lokacija za nadzor građana Niša – od čega prve na Tvrđavi!
Sigurno joj se ne sviđa transparent „NE SECITE KEDROVE“ koji je obavestio Nišlije o namerovanoj seči. Jer na „njenim“ niškim medijima koje svi plaćamo, o tome ne može da se govori.
Dveri će nastaviti sa protestima bez obzira na vaše kamere i pretnju totalnim nadzorom”, navodi se u saopštenju potpredsednice SP Dveri
i predsednice GO Dveri Niš Tamare Milenković Kerković.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Андријан Тасић
Андријан Тасић
3 godine pre

Још једна бесмислена одлука у дугом низу. Нишка урбанистичка мафија се труди да престигне узоре из Београда.
Мислим да сваки човек, породица, нација и на крају глобална заједница бира како ће живети. Много тога зависи од нас, наравно не све.
Већина је изабрала оне који у нашем вољеном Нишу виде само плен.