Dveri: Na javnoj raspravi o budžetu u Gradskoj opštini Medijana bile samo Dveri

NIŠ

Javna rasprava o budžetu za 2022. god. Gradske opštine Medijana održana u praktično praznoj sali – na sednici samo Dveri Niš Medijana, saopštio je ovaj pokret danas.


“Danas je u skupštinskoj sali GO Medijana održana takozvana javna rasprava povodom izrade predloga budžeta GO Medijana za 2022. godinu.
Na zakazanu javnu sednicu GO Medijana na kojoj je trebalo da građani da iznesu predloge o tome kako bi trebalo da se troši budžet Opštine Medijana, osim predsedevajućeg i članova Dveri Niš – Medijana nije se pojavio gotovo niko – ni lokalna vlast, ni građani. O tome o kakvoj se „javnoj raspravi„ radi svedoči i to da je sala Opštine Medijana u toku trajanja sednice bila zaključana, nakon što su malobrojni prisutni ušli u salu. Ovo nikakva javna rasprava nije ni bila jer je osim članova Dveri, nekoliko zaposlenih u Opštini Medijana i par građana u sali nikog drugog nije ni bilo.
Stav Dveri je da procedura nije sprovedena na zakonski i transparentan način jer zakazana sednica – medijski najavljena kao uvođenje modela participativnog budžetiranja i javne rasprave na tu temu – nije to bila. Današnji sastanak bio je samo čitanje budžeta. Zato su Dveri javno iznele sledeće zahteve:

  • Da se javno objave iznos i namena sredstava,
  • Da se unapred odredi koliko je novca namenjeno participativnom budžetiranju,
  • Da se nakon toga održi zakonska javna rasprava u kojoj bi se uključili civilni sektor, mediji, građani, političke organizacije i sve zainteresovane strane.
    Dveri traže standardizovanu proceduru kako raspored budžeta ne bi zavisio od milosti vlasti.
    Za sledeću godinu potrebno je formirati stručni tim koji bi se bavio modelovanjem participativnog budžetiranja.
    Današnja praktično prazna i zaključana sala GO Medijana svedoči o tome da građani nisu informisani ni uvedeni u proceduru na pravi način, što je zakonska obaveza gradske vlasti”, navodi se o saopštenju.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare