Dveri: Ko su ubice u automobilima na niškim bulevarima i trotoarima?

NIŠ

U ime Gradske organizacije Srpskog pokreta Dveri Niš zahtevamo od nadležnih, niške policije i Tužilaštva da što pre saopšte podatke o identitetu vozača i rezultate istrage o užasnoj nesreći u kojoj su, dok su hodali trotoarom Bulevara Medijana, zbog divljačke prebrze vožnje, za sada neidentifikovanog mladića starog 19 godina, živote izgubili dvanaestogodišnji dečak i naš sugrađanin, otac troje dece.  

Pre tačno dve godine, nakon železničke nesreće kraj Donjeg Međurova, gde je na neobezbeđenom pružnom prelazu voz bukvalno prepolovio autobus prepun putnika i ubio osam ljudi, u Nišu je organizovan protest „Stop teroru -za Niš bez straha“. Svi tadašnji zahtevi da se konačno saobraćaj u Nišu učini bezbednim a Nišlije oslobode terora neobezbeđenih pružnih prelaza, vozova koji prolaze dok su rampe podignute, neobezbeđene železničke pruge koja preseca grad na dva dela, da se spreči divljačka vožnja i ponoćne trke niškim bulevarima, ostale su bez odgovora. Ni reakcija gradske vlasti, a ni preduzimanja mera nadležnih za bezbednost saobraćaja u gradu nije bilo. Nišlije, najčešće mladi ljudi i deca, nastavili su da gube svoje živote na gradskim ulicama. Ali je zato Niš parking nastavio da obogaćuje vozni park novim „pauk“ kamionima, da širi parking zone, i naplaćuje kazne, dok niška policija žmuri na pravi kriminal i na divljačke trke skupocenih automobila privilegovanih sugrađana i „tatinih sinova“. Niški bulevari u večernjim i noćnim časovima odavno za Nišlije nisu bezbedni. Sada to više nisu ni trotoari.
Ova, poslednja u nizu nesreća u kojoj su nestala dva života i trajno unesrećene dve porodice, i koja je donela unela strah i ogorčenje Nišlijama, tipična je po mnogim detaljima. Skupocen i prejak automobil u rukama tek punoletnog devetnaestogodišnjeg vozača, kome su nakon nesreće objavljeni samo inicijali, brzina veća više puta od brzine dozvoljene u gradu, sve to previše liči na već viđeno. Niš i Nišlije pitaju se ko je vozač, a veliko je uznemirenje zbog pomisli da će se ova velika tragedija završiti poput onih, već viđenih na beogradskom pešačkom prelazu, ili na doljevačkoj naplatnoj rampi, u kojima su učestvovali pripadnici ili članovi porodica privilegovane kaste u Srbiji.
Zbog toga , članovi Gradske organizacije Srpskog pokreta Dveri Niš, uvereni da će i policija i tužilaštvo profesionalno okončati svoj posao, zahtevaju od nadležnih:

  • objavljivanje identiteta vozača koji je prebrzom i bahatom vožnjom ubio dete i našeg sugrađanina,
  • da se istina o događaju saopšti niškoj javnosti hitno, čim budu gotove istražne radnje,
  • preduzimanje svih mera za bezbednost saobraćaja koje do sada vlast i nadležni nisu preduzeli – postavljanje kamera na bulevarima, ugradnja fizičkih ometača brze vožnje, stalne policijske patrole u večernjim i noćnim časovima na mestima gde se zna da je divljačka vožnja učestala,
  • popravka rampi na pružnim prelazima u gradu i postavljanje rampi na neobezbeđenim pružnim prelazima u Nišu i okolini,postavljanje čvrste žičane ograde duž obe strane železničke pruge celim njenim tokom kroz Grad,
  • takođe, uputićemo i incijativu za izmenu Krivičnog zakonika, kojom ćemo tražiti da se vožnja u gradovima i naseljenim mestima brzinom duplo većom od propisane, umesto izazivanja opšte opasnosti smatra krivičnim delom pokušaja ubistva, a da smrtne posledice prebrze vožnje budu samo dodatno otežanje položaja izvršioca ovog krivičnog dela.
    Selektivnost pravde, česti primeri privilegovanog položaja i prebalgih kazni za pripadnike političke elite i članove njihovih porodica za dela protiv bezbednosti saobraćaja, nepostojanje vladavine prava, preblaga kaznena politika za krivična dela u saobraćaju, nepostojanje straha od sankcija, kao i nepostojanje vaspitnog dejstva izrečenih sankcija za „buduće ubice iz automobila „ ohrabruju ovakva ponašanja. Cenu „zarobljene države“ i „okovanog Grada“ plaćaju građani svojim životima, saopštio je Gradski odbor Dveri iz Niša.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare