Dveri: Ko je niški agent interesa Karićevog „Tesla parka“ ?

NIŠ

Već gotovo dve godine, od kako je gradonačelnica Niša prvi put pomenula „tajanstvenog investitora“ koji će preporoditi niški urbani prostor traje borba Gradske organizacije Dveri Niš da se zaštiti javni interes svih građana Niša od predatorskih investitora koji u sprezi sa lokalnim vlastima utiču na izmene urbanističkih planova, saopštio je niški odbor Dveri.

” To čine najčešće da bi gradili tamo gde zbog javne namene zemljišta gradnja nije dozvoljena privatnim investitorima, pa uz pomoć Komisije za planove Grada Niša zemljište koje pripada svim građanima pretvaraju u privatne stambene blokove, bez poštovanja zakonskih uslova, i uz uništenje životne sredine. Zbog ovakve sprege lokalne vlasti i privatnih investitora je Niš izgubio svoj urbani identitet i gubi gradsko istoprijsko jezgro i ambijentalne celine , izbog toga Nišlije dišu najzagađeniji vazduh u Evropi, zbog toga se zida bez adekvatne kanalizacione i energetske infrastrukture, zbog toga su čitavi delovi Grada poplavljeni posle svake jače kiše.

Može li biti slučajnost da je baš šest meseci pre izmena Generalnog urbanističkog plana (GUP) 2021.god. osnovana Karićeva kompanija „Tesla park“ zbog koje je gradonačelnica pretila tužbom kada smo tvrdili da se GUP menja za unapred poznatog „tajanstvenog investitora“ tj. Karićevu kompaniju ? Nije bilo slučajno a ni lako što su su Dveri Niš zajedno sa brojnim Nišlijama na Javnoj sednici Komisije za planove 1.9.2021.god. sprečili da izmene GUP-a omoguće izgradnju 40 stambenih blokova sa zgradama od 15 spratova. Zbog čega je već decembra meseca 2021.god. Komisija za planove na čelu sa tadašnjim Gradskim urbanistom Tanjom Obradović usvojila izmene GUP-a kojim je zemljištu u javnoj nameni „Tesla park“ od stare Ciglane kupio jeftino jer gradnja nije bila moguća, izmenama GUP-a decembra 2021.god. promeni pa umesto sportskih i rekreativnih objekata i parkova javne namene GUP predvisi zemljište mešovite namene na kojoj je gradnja moguća? Kako je moguće, osim ako Komisija za planove i gradska vlast ne trguju uticajem da nakon toga maja 2022..god. Zavod za urbanizam i arhitekte Tamara Jovanović i Slavoljub Kondić (nekadašnji član Komisije za planove) izrade Plan detaljne regulacije (PDR) za ovaj isti prostor, kojim 3,5 hektara šume i zelenila na brdu predvide za stambenu izgradnju, i umesto šume i zelenila taj detaljni Plan ostavi samo 10 ari zelene površine , i to kraj gasnog skladišta firme “Messer“? Naravno da je izradu PDR finansirao, ko drugi nego „Tesla park“. Da li negde osim u Nišu i u rubrici „Verovali ili ne „ je moguće da se bez Plana generalne regulacije (PGR) donese plan nižeg reda (PDR) protivno zakonu i svim pravilima struke ? Očito je žurba bila velika a pritisak, da se obećano i ispuni, prevelik.

Shvativiši grešku ista arhitekta iz Zavoda za urbanizam, Tamara Jovanović preuzima nakon što je uradila plana nižeg reda (PDR) , i da uradi plan višeg reda Nacrt Plana generalne regulacije čiji je tzv. Javni uvid trebalo da bude 22.februara 2023.god. Javna sednica Komisije za planove okupila je puno zainteresovanih, među njima i desetak članova Dveri Niš kao i drugih koji su podneli primedbe. Od ukupno 17 primedaba Dveri Niš najvažnije su bile one po kojima nije izvršena procena uticaja na životnu sredinu, da će se uništiti eko-sistem, a zagađenje vazduha biti još veće, da kanalizaciona infrastruktura nije dovoljna za hiljade novih stanovnika, da će uništenje zelene površine i drveća od brda iznad Ciglane posle svake kiše stvoriti betonski vodopad, da se kraj Gasnog skladišta „Messer“ ne može praviti stambeno naselje i još puno primedaba od javnog interesa za živote ljudi koji u Paliluli žive. Javna sednica održana je bez kvoruma , pored potpredsednika prof. Kekovića bila su prisutna još samo 3 člana (minimum je 5) , a sa teškom mukom naterali smo obrađivača Tamaru Jovanović da sve naše primedbe pročita.

Da li je čudno da nakon toga Gradski urbanista Tanja Obradović podnosi ostavku? U Izveštaju koji je Komisija nedavno okončala 28.4.2023. god. i poslala podnosiocima primedbi stoji da je peti član Komisije bio prisutan „putem video poziva“ , u Izveštaju nema pouke o pravnom leku ni mogućnosti žalbe, a sve ove primedbe su odbačene, sa obrazloženjima da su izvan nadležnosti Komisije, ili da će se po neko drvo nakon donošenja PDR-a i sačuvati.

Da li je čudno i to da „Tesla park“ već prodaje stanove na lokaciji za koju nema ni građevinsku dozvolu, a ne postoje ni PDR a ni PGR, ali se to naselje budućnosti sada zove „Betoven park“ (da se Vlasi ne dosete)? https://www.facebook.com/1525512077734391/posts/pfbid02sicZQ2FHVgZ54veKgcwMiqFXuQ5cf6jmq1wxFQWB6odiStUfY49rrTPmFYzjW21Ql/?mibextid=Nif5oz

Ko je Kariću i njegovoj firmi finansiranoj novcem iz poreskog raja dao ovoliku sigurnost da će u Nišu da zida na zemljištu koje je u vreme osnivanja firme bilo u javnoj svojini, tj na njemu su mogli da se grade isključivo sportski objekti, i zelene površine za rekreaciju koji je trebalo da koriste svi građani?

Zbog ove metodologije gaženja javnog interesa svih građana zarad privatnog interesa Karićevog „Tesla parka“ i zbog mnogobrojnih nezakonitosti u postupku donošenja urbanističkih planova u Nišu kao narodni poslanik podneću prijavu Agenciji za sprečavanje korupcije, Ministarstvu saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture kao i nadležnom Tužilaštvu zbog sumnje na trgovinu uticajem i otimanja javnog prostora od Nišlija.

Do okončanja ovih postupaka nadamo se kompanija Karić pokazati korporativnu odgovornosti pa ovaj deo vratiti Nišlima kako bi konačno dobile parkovski i rekreativni prostor”, navodi se u saopštenju koje potpisuje Tamara Milenković Kerković, narodna poslanica. (kraj) SD/SA

(Zbog problema sa napadom na sajt objavljeno retroaktivno)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare