Dveri: Hitno potrebna javna rasprava u Srbiji u vezi sa kupovinom novih vakcina

LESKOVAC
         
       Na sinoćnoj elektronskoj sednici Predsedništva Srpskog pokreta Dveri, na predlog Saveta za zdravstvo, usvojen je stav Dveri prema, na različite načine, najavljivanoj kupovini novih vakcina protiv KOVID-19. Smatramo da o ovoj temi treba hitno da bude otvorena javna rasprava u Srbiji i o njoj treba da se izjasne na prvom mestu stručnjaci, a ne političari. U nastavku donosimo stav Saveta za zdravstvo Srpskog pokreta Dveri na čelu sa dr Sinišom Jagodićem.  
 
Apsolutno je neprihvatljivo da naša vlast planira da na našem stanovništvu eksperimentiše i prva u Evropi testira nekakvu kinesku ili bilo čiju drugu vakcinu bez konsultacija sa strukom mimo režimskog i kompromitovanog Kriznog štaba. Niko ne može ništa da nam nameće i ova tema mora da prođe ozbiljnu javnu raspravu.
Posebno pitanje je delotvornost nove vakcine u vezi sa novom zaraznom bolešću o kojoj se ili ništa ne zna ili se svaki dan daje druga procena kako se prenosi, koji su joj simptomi i koliko varijanti ima, a da ne govorimo o tome da se postavlja pitanje da li onaj koji je preležao ovaj novi virus uopšte stiče imunitet na njega ili može ponovo da ga dobije. Ako sama bolest ne ostavlja imunitet, kako će to vakcina obezbediti i koliko dugo? Ili će se možda davati sezonski kao kod gripa? Ili će narativ biti da vakcina obezbeđuje blažu formu bolesti? Ili Krizni štab i režimski doktori vrlo efikasno rade na sluđivanju cele populacije?
Naš najveći problem je odsustvo domaćih referentnih laboratorija i instituta koji bi ili proizvodili domaće vakcine kao što smo to nekada radili kao država ili proveravali i garantovali ispravnost stranih uvoznih vakcina. Nadamo se da smo shvatili da je jedino sigurno da ne možemo verovati Konu, Vučiću i Lončaru na reč. Ko će preuzeti odgovornost za eventualne neželjene posledice vakcine?
Ovo je pitanje zdravstvene bezbednosti nacije i o tome ne može da odlučuje jedna kriminalna vlast koja trguje oružjem i drogom, pa čak krade i na nabavci respiratora i maski. Možemo zamisliti koji stepen korupcije nas tek čeka u sferi nabavke vakcina kao pre nekoliko godina sa nepotrebno nabavljenim neproverenim vakcinama u vezi sa svinjskim gripom. Ne vidimo zašto bismo dozvolili da se to ponovi.
Savet za zdravstvo Srpskog pokreta Dveri apsolutno podržava civilizacijsku medicinsku tekovinu imunizacije stanovništva protiv zaraznih bolesti, ali to ne znači da svako može da nas vakciniše nedovoljno proverenim vakcinama, da to radi metodom prisile i kažnjavanja onih koji to ne žele, i još se na tome korupcionaški bogati, navodi se u saopštenju Dveri

Prati
Obavesti me o
guest

6 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Milena
Milena
3 godine pre

Ako Englezi , Kinezi i Rusi daju te vakcine svom narodu, zasto bi one bile lose za nas? Naravno da struka treba da se pita koju vakcinu nabaviti. Koji bi to zlotvor bio da naruci otrovne vakcine za svoj narod? Zato su sve ovo gluposti sto pisu antivakcinasi! Glasam za vakcinu, ma cija da je. Ovo ludilo mora da stane.

gledamo vas
gledamo vas
3 godine pre
Odgovori  Milena

Ja im ne verujem, a ti Milena vakcinisi svoju decu, roditelje, sebe, i to javno, nemoj samo deklartivno ovde pod nadimkom, nego izadji, pa mozda onda tebi poverujemo 😀

Cake
Cake
3 godine pre
Odgovori  gledamo vas

Verujte kom hocete. Ja cu se vakcinisati kao i svake godine protiv sezonskog gripa, a i protiv korone cu. Gle cuda jos sam ziv.

ja
ja
3 godine pre
Odgovori  Milena

ako kinezi, rusi i englezi skacu u bunar znaci trebamo i mi da skocimo. Ti govori u svoje ime i odlucuj o sebi i tvojoj porodici ako je imas a ja odlucujem o sebi i mojim.a Sram te bilo; odkud ti pravo da govoris u ime svih. mnogo ima ovakvih ludaka koji sire kao kazes ludilo.

Milena
Milena
3 godine pre
Odgovori  ja

Nauci da citas i pises. Niko ne govori u ime svih. A ludilo je ovo stanje u kome se nalazimo sad. A ja cu se vakcinisati.

briga nekog
briga nekog
3 godine pre
Odgovori  Milena

Pa sto ovde agitujes za vakcinu? Briga nekog sto ti hoces, kad mi necemo. I mi smo protiv i priznajemo da agitujemo. A ti idi primi i nase vakcine, po 5 daj deci.