Dve trudnice u teškom stanju, najviše zaraženih od 20 do 40 godina

NIŠ

U kovid objektima Kliničkog Centra Niš, hospitalizovano je ukupno 337 pacijenata, a preminula su tri pacijenta.

Kod 118 pacijenata potvrđeno je prisustvo koronavirusa, a među njima i četvoro dece. Od ukupnog broja potvrđenih pacijenata, 13 je priključeno na aparate za veštačku ventilaciju i nalaze se u jako teškom opštem stanju.

                “Svi pacijenti su pod 24-časovnom nadzorom i detaljnim monitoringom životnih funkcija od strane lekara i medicinskog osoblja. Njihov klinički status se procenjuje iz minuta u minut, a terapijske mere preduzimaju u odnosu na terapijski odgovor“, kažu u KC Niš.

                    Iz niškog Kliničkog centra saopštavaju i da su dve trudnice zaražene koronavirusom i da je njihovo stanje ozbiljno. Jedna od njih je na respiratoru na Ginekološko akušerskoj klinici, dok je druga na kiseoničkoj terapiji na Klinici za pulmologiju.

                     Žena stara 27 godina koja je u sedmom mesecu trudnoće smeštena je na intenzivno odeljenje Ginekološko akušerske klinike. Ona je u teškom opštem stanju i priključena je na respirator. Trenutno je stabilno, a beba je vitalna i pod stalnim monitoringom.

                       Žena stara 34 godine u šestom mesecu trudnoće  je u malo boljem stanju i uz kiseoničnu terapije oporavlja se u izolacionom delu na Klinici za pulmologiju.

                      Iako je kod obe trudnice potvrdjen koronavirus, one su na novim testiranjima dva puta bile negativne.

                     “Njihovo stanje prati se iz minuta u minut, pod stalnim su nadzorom i sprovodi se sva neophodna terapija”, kažu u KC Niš.

                      U Nišu je u protekla tri dana pregledano 1516 građana u kovid ambulantama od kojih je 81,5 odsto njih je starosti izmedju 25 i 40 godina. Prema podacima Doma zdravlja juče je primljeno 456 gradjana, prekjuče 490 a pre tri dana 570, što ukazuje na blaži pad prijema građana sa simptomima koronavirusa.

                    Dom zdravlja je otvorio i drugu kovid ambulantu da bi svi građani mogli da imaju isti tretman. Trenutni kapacitet kovid ambulanti je oko 1.000 prijema dnevno, 200 rendgen snimaka, preko 500 laboratorijskih nalaza i preko stotinak seroloških testova.

                    Po strogim indikacijama rade se ponovo i PCR testovi i testiraju se samo obolele osobe. Zdravi ljudi kojima su testovi potrebni zbog putovanja moraju da se obrate Institutu za javno zdravlje Niš.

                    Od ukupnog broja pregledanih u kovid ambulantama, svakog dana 40 do 45 pacijenata upućuje se na Kliniku za infektivne bolesti na dodatne preglede i lečenje zbog ozbiljne kliničke slike i upale pluća.

                       U ZC Lekovac u kovid bolnici, trenutno su hospitalizovana 142 pacijenta. Kod 25 pacijenata je potvrđeno prisustvo virusa Covid -19.

                      U 4 kovid bolnice u ZC Vranje, ukupno je hospitalizovano 185 pacijenata. Kod 90 pacijenata je potvrđeno prisustvo virusa. Među hospitalizovanim pacijentima, nema dece zaražene virusom Covid -19.                              U ZC Surdulica, u kovid bolnici trenutno je hospitalizovano 58 pacijenata, kod 49 je potvrđeno prisustvo virusa Covid -19

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare