Dve nagrade Pozorištu lutaka u Nišu na Lut festu

 

NIŠ

 

Na Osamanestom međunarodnom festivalu profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest”, koji se održavao od 1. do 6. oktobra u Istočnom Sarajevu, predstavi “Olovni vojnik i balerina” Pozorišta lutaka Niš, dodeljene su dve nagrade stručnog žirija:

Prva nagrada za najbolju kolektivnu pozorišnu igru . Glumačku ekipu činili su Srđan Miljković, Mirjana Đorđević, Davorin Dinić, Mladen Milojković i Jelena Đorđević

 

 

Druga nagrada za animaciju dodeljena je Mladenu Milojkoviću za ulogu Grbe

U takmičarskom programu festivala učestvovala su pozorišta iz Slovenije, Estonije, Egipta, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Srbije, a žiri je zasedao u sastavu: reditelj i profesor Bonjo Lungov iz Bugarske, teatrolog Nataša Glišić i muzikolog i kompozitor Peđa Hart iz Republike Srpske.

Predstavu “Olovni vojnik i balerina” je za tri dana videlo više od 700 mališana. U okviru festivalskog programa izvedena je dva puta na sceni Kulturnog centra u Istočnom Sarajevu, dva puta na sceni Kulturnog centra na Palama, a gostovala je i na sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, čime je otpočeta saradnja sa ovim teatrom.

Ovogodišnje osamnaesto, jubilarno izdanje “Lut festa” potvrđuje ne samo da je ovaj festival zauzeo značajno mesto u kulturnoj politici Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, već i da je dostigao okvire svetskih pozorišnih festivala za decu.

Predstavu „Olovni vojnik i balerina“ režirao je bugarski reditelj Darko Kovačovski, a premijera je izvedena decembra 2015. godine.

Gran pri festivala dodeljen je Dečjem pozorištu iz Subotice za predstavu „Ivica i Marica“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare