Dvanaest slikara na likovnoj koloniji “Sićevo 2018”.

NIŠ

U selu Sićevo kraj Niša je otvorena je likovna kolonija “Sićevo 2018”

 Likovna kolonija Sićevo je najstarija umetnička kolonija na Balkanu. Osnovana je 1905. godine po ideji i uz zalaganje srpske slikarke Nadežde Petrović.

Tokom neprekidnog organizovanja od 1964. godine do danas u radu Kolonije učestvovalo je gotovo 500 akademskih umetnika različitih generacija i stilskih opredeljenja iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije i iz inostranstva.

Ovogodišnje izdanje likovne kolonije zvanično je otvorila gradska većnica resorno zadužena za kulturu Jelena Mitrovski.

Selektor ovogodišnje Likovne kolonije je Miodrag Daja Anđelković, magistar grafike iz Niša. Organizator Kolonije je Galerija savremene likovne umetnosti Niš.

Tokom trajanja Kolonije umetnici će imati prilike da posete kulturno-istorijske spomenike grada Niša, neki od manastira u blizini i samu Sićevačku klisuru koja je redak prirodni fenomen.

Ovogodišnja Likovna kolonija Sićevo okupila je 12 slikara regiona, a među učesnicima su Miroljub Đorđević i Đuro Radonjić iz Niša, potom Maja Todić, Kosovska Gračanica, Sonja Spiroska Ostojić, Bosna i Hercegovina, Vesna Begović, Crna Gora, Aleksandra Rakonjac, Beograd, Zoran Graovac, Beograd, Miloš Milosavljević, Makedonija, Ana Vidmar, Slovenija, Rosen Tošev, Bugarska, Gabriela Urban, Mađarska i Lajoš Vegh, Mađarska.

U izboru učesnika Likovne kolonije Savet Kolonije se uključuje i  u obeležavanje značajnog jubileja Umetničke škole: 70 godina postojanja, pa će u radu Kolonije učestvovati  dugogodišnji profesori Umetničke škole Đuro Radonjić i Miroljub Đorđević.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare