Dvanaest novih avionskih linija sa aerodroma Konstantin Veliki u Nišu

NIŠ

Od 1. jula  Niški aerodrom Konstantin Veliki uvodi  12 novih linija – rečeno je danas u Gradskoj kući na konferenciji za novinare.

Kako je rekao gradonačelnik Darko Bulatović Vlada Srbije usvojila je odluku o proglašenju linija u javnom interesu u vazdušnom saobraćaju, na osnovu koje će se do 30. juna 2023. godine uspostaviti avio linije ka 12 gradova u zapadnoj Evropi.

Dva puta nedeljno leteće se ka Nirnbergu, Hanoveru, Frankfurtu, Karlsrueu i Fridrishafenu u Nemačkoj, Geteborgu u Švedskoj, Bolonji i Rimu u Italiji, Salcburguu Austriji, Budimpešti i Ljubljani.

Kojoj će avio kompaniji letovi biti povereni znaće se po završetku tendera koji će biti raspisan. U izabranu avio kompaniju Vlada Republike Srbije uložiće 5 miliona evra za uspostavljanje ovih letova.

“Sve linije, osim linije Niš-Tivat odvijaće se dva puta nedeljno tokom čitave godine do 2023.godine. Za Tivat će biti tri leta nedeljno u periodu od maja do oktobra”, kazao je gradonačelnik Bulatović.

Obaveza Grada Niša u ovom slučaju je bila da izradi predlog o potrebnim avio linijama koje su od javnog interesa.

“Kancelarija za lokalni i ekonomski razvoj i projekte je uradila studiju opravdanosti linija koje nemaju komercijalni karakter, ali su značajne sa stanovišta razvoja grada Niša, razvoja Jugoistoka zemlje, ekonomske i privredne saradnje našeg regiona sa regionima u inostranstvu, koje su značajne i sa stanovišta turizma kao značajnije grane privrede i koje su značajne za naše ljude, naše građane koji žive u dijaspori”, dodao je Bulatović. “Ova odluka je od najvećeg značaja kako za naš grad, tako i naš region”.

 Koja avio kompanija će leteti na novim linijima zavisi od odluke Vlade i resornog ministarstva koje će raspisati javni poziv u skladu sa zakonom.

“Biće izabrana kompanija koja ispuni sve uslove. Po tom dinamičkom planu do jula meseca ceo postupak biće okončan”, dodao je Bulatović. “Vlada je za ove letove izdvojila pet miliona evra za subvencije jer linije koje su predložene nemaju komercijalni karakter ali su značajne sa privredno-ekonomskog stanovišta i razvijanja ovog dela Srbije”, istakao je Bulatović.

Povećanje broja linija zahteva i proširenje niškog aerodrome. Radiće se na tehničkoj opremljenosti, ispunjenosti svih standarda, mera bezbednosti, povećanju svih kapaciteta ali i novih radnih mesta.

“Broj ljudi koji radi na Aerodromu u Nišu nedovoljan je i sigurno će biti udvostručen. Osim toga, naša terminalna zgrada nije velikog kapaciteta. Projektovana je u početku za 100.000 putnika, kasnije je utvrđeno da može da primi i 200.000 putnika, a prošle godine imali smo 350.000 putnika. Ove i naredne godine očekujemo da ta brojka bude i pola miliona putnika. Terminalna zgrada nam je najurgentnija i već aprila krećemo sa projektom adaptacije i dogradnje terminalne zgrade. Potrebno nam je više aerodromske opreme, ali sve zavisi u od reda letanja i preklapanja aviona u istom vremenu, ali se to dešavalo i sada i sve smo rešavali bez problema”, naglasio je direktor Aerodoma “Konstantin Veliki” Dušan Knežević.

Nove linije koje se uvode uticaće i na povećanje broja turista koji dolaze u Niš. Istraživanje je pokazalo da se u velikoj meri povećava broj stranih turista koji nisu samo u prolazu već se i zadržavaju u gradu.

”Naravno, ovo je važno i za razvoj turizma, i svakako za našu dijasporu, jer su se linije i definisale po tome gde postoji  potreba, ali ne postoji dovoljna komercijalna opravdanost za njihovo pokretanje, bez pomoći države”, naglasio je Gradonačelnik Niša i poručio da se ovim stavlja tačku i na sve priče i zlonamerne komentare o zatvaranju i gašenju aerodroma” rekao je gradonačelnik i dodao:

”Ovo je potvrda da je Niš među prirotetima države. Ovo je rezultat gotovo svakodnevnih kontakata sa Predsednikom Aleksandrom Vučićem i sa Predsednicom Vlade. Ovo je rezultat nebrojeno mnogo razgovora i sastanaka i sa potpredsednicom Vlade, ministarkom Zoranom Mihajlović, i njenim timom, i zato sa ponosom mogu da kažem da Niš zvanično postaje regionalni centar vazdušnog saobraćaja”, rekao je Gradonačelnik Niša Bulatović.

On je naglasio da će privreda u koju država i grad ulažu ovim dobiti novi podsticaj,  investitori će lakše dolaziti u Niš, a privrednici sa ovog područja do svojih partnera, kupaca i na kraju do tržišta u zapadnoj Evropi.

”Kao što smo i dogovorili sa ministarkom Mihajlović, sedište preduzeća ‘Aerodromi Srbije’ biće u Nišu, sa ovih novih 25 letova nedeljno, uz već postojeće. Sve ovo, građanima Niša i jugoistoka Srbije jasno pokazuje da su suprotne tvrdnje bile krajnje zlonamerne, netačne i usmerene protiv razvoja ne samo aerodroma”, rekao je na konferenciji za novinare gradonačelnik Bulatović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare