Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede u Leskovcu o platformi e-Agrar

LESKOVAC

Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Ivana Popović održala je u sali Skupštine grada Leskovca sastanak sa predstavnicima Jablaničkog okruga. Tema sastanka je bila platforma e-Agrar, a sekretarka Popović je rekla da je smisao e-Agrara da se formira jedinstvena i jasno definisana baza poljoprivrednih gazdinstava, koja će sublimirati podatke iz svih relevantnih službi, kako bi se sprovodila finansijski odgovorna agrarna politika.

„Ja pozivam predstavnike poljoprivrednih stručnih službi sa teritorije Jablaničkog okruga da kroz terenske aktivnosti pomognu svojim sugrađanima poljoprivrednim proizvođačima da dođu do e-Id broja, da ažuriraju podatke o svojim gazdinstvima na e-Agraru, podnesu elektronske zahteve za subvencije, i da im pruže svu potrebnu pomoć i podršku u daljem radu sa aplikacijom. Inače, od 1. aprila počeće prijavljivanje za premiju za mleko, koje će trajati 12 dana, kao i za subvencije po hektaru, za koje će rok biti 45 dana.“

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović rekao je da će ova aplikacija umnogome olakšati poljoprivrednim proizvođačima registraciju poljoprivrednih gazdinstava, podnošenje zahteva za republičke subvencije i obezbediti njihovu tranparentnost – u svakom trenutku imaće uvid šta se dešava sa obradom njihovog zahteva.

„Papirne forme, čekanje u redovima po brojnim šalterima, zameniće ova platfoma, koja će omogućiti da se u mnogo kraćem roku registruje poljoprivredno gazdinstvo, obnovi njegov aktivni status, podnese zahtev za neki vid republičkih podsticajnih mera za unapređenje poljoprivredne proizvodnje. Grad Leskovac se aktivno uključio kako bi nosiocima poljoprivrednih gazdinstava pomogao da što lakše ovladaju ovom platformom. Poljoprivredna stručna služba je uzela učešća i aktivno radi na terenu sa našim sugrađanima, poljoprivrednim proizvođačima. Svesni smo da će taj proces zahtevati vremena, s obzirom na pretežnu starosnu strukturu naših sugrađana koji se bave poljoprivredom, ali benefite ove platforme će osetiti upravo oni, jer će mnogo brže i jednostavnije i sami moći da obave mnoge poslove vezane za poljoprivredno gazdinstvo“.

Sastanku su prisustvovali predstavnici scih lokalnih zajednica sa teritorije Jablaničkog okruga i ukazali na izazove sa kojima se u svakodnevnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima suočavaju kada je u pitanju funkcionisanje platform, te izneli predloge za njihovo prevazilaženje. Oni su naglasili da im je leskovačka Poljoprivredna stručna služba od početka ovog procesa na raspolaganju za svaku vrstu pomoći. (kraj) IS/MS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare