Državna matura u školskoj 2023/24. godini

NIŠ-LESKOVAC-VRANJE

 Državna matura,  odnosno završni ispit za učenike trogodišnjih srednjih stručnih škola, realizovaće se školske 2022/23. godine, a opšta, umetnička i stručna matura školske 2023/24. godine, odluka je  Komisije za praćenje aktivnosti uvođenja državne mature u obrazovni sistem koju je formirao prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić. Odluka je doneta na osnovu sagledavanja aktuelne situacije i njen uticaj na obrazovni sistem, kao i sve dosadašnje preduzete aktivnosti.

Prvobitno je bilo planirano da se državna matura održi 2022. godine, ali s obzirom na to da predstavlja veliku promenu u obrazovnom sistemu Srbije i zahteva temeljne pripreme svakog segmenta realizacije, a uzimajući u obzir i specifične uslove održavanja nastave usled pandemije koronavirusa, Komisija će u kontinuitetu i pažljivo pratiti pripremu svake od faza neophodnih za uvođenje državne mature, kao i realizaciju  Projekta IPA2015 „Unapređenje kvaliteta srednjeg obrazovanja i vaspitanja putem uvođenja ispita – Državna matura“.
     Jedan od fokusa ove Komisije biće uslovi za kvalifikaciju kandidata na visokoškolske ustanove, jer određeni broj njih nije usvojio dokumenta u kojima se definišu kriterijumi za upis na studije nakon položene državne mature.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare