Država za reciklažu elektronskog otpada izdvojila 5 milijardi dinara

NIŠ

    Ministarka Irena Vujović tokom boravka u Nišu posetila i  firmu E-reziklaža gde se vrši prerada elektronskog otpada koji je kako kaže vrlo opasan. Prema njenim rečima država je za reciklažu elektronskog otpada izdvojila 5 milijardi dinara iz budžeta, a prema procenama godišnje se reciklira preko 100.000 elektronskog otpada.

   “ Svakako smo videli kako se na najbolji mogući način poštuju principi cirkularne ekonomije. Ovde se godišnje reciklira 17.000 tona elektonskog otpada.Izuzetno je važno njegovo zbrinjavanje i tretman, jer ovaj otpad ne sme da završi na deponijama pre svega zato što se preradjuju otpadna ulja, freon koji ima izuzetno štetan uticaj na efekat staklene bašte, na životnu sredinu i zato je neophodno da se zbrine na najbolji mogući način”, kazala je ministarka Vujović i dodala da je država prepoznala znčaj recikliranja elektronskog otpada.

  “ Vlada Republike Srbije  daje podsticaj nekoliko godina unazad, a nadam se da ćemo i u narednom periodu na isti način podržati sve one koji na ovaj način brinu o elektronskom otpadu, odnosno ovu granu privrede”, istakla je Vujović.

   Ninoslav Milenković, generalni direktor E-reciklaže je naglasio da je E-reciklaža u prošloj godini sakupila i preradila  17.000 tona ili 17 miliona kilograma elektronskog otpada, od čega je bilo pet hiljada tona frižidera.

   “Prošle godine smo stavili nova postrojenja i zaposlili još 50 radnika. Sada možemo da prerađujemo i neke manje kućne aparate”, kazao je Milenković.

   Broj sakupljača elektronskog otpada se svake godine povećava, a E-reciklaža trenutno ima 220 zaposlenih.

   “ Novim postrojenjem zaposlili smo ove godine 50 radnika i nastavljamo da radimo na tome. Sada prvi put imamo gotov proizvod od recikliranog materijala, što znači da smo konačno zatvorili taj pun krug  ekonomije”, dodao je Milenković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare