Država će nastaviti da ulaže u kulturu i medije Niša

NIŠ

Boraveći u Nišu povodom otvaranja književno-memorijalne postavke Stevan Sremac-Branko Miljković ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je podsetio da je u poslednje dve godine Ministarstvo kulture za kulturne potrebe i razvoj kulture i medija u Nišu uložilo 63 miliona dinara.

“Malo ali više nije moglo . Malo, ali ta su sredstva iskorišćena na pametan način – za razvoj savremenog stvaralaštva   I zaštitu kulturnog nasleđa dato je 38 miliona a za pomoć medijskoj sceni oko 25 miliona “ , rekao je Vukosavljević.

Vukosavljević je rekao da je Niš u 2018 godini dobio značajnu pomoć na konkursu “ Gradovi u fokusu”.

Ustanove kulture , projekti, manifestacije dobiće podršku I na stalnim konkursima Ministarstva kulture iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa I savremenog stvaralaštva

“ Ono što godinama nije rađeno  možda na dobar način u Nišu, moramo da radimo I pokušavamo to sve jače I intenzivnije, sa sve jačim uverenjem ali I sa zadovoljstvom da Niš ima jednu agilnu lokalnu samoupravu I svoju bogatu kulturnu sferu I tradiciju, brojne kvalitetne nadahnute ljude u oblasti kulture.

Govoreći o kulturnoj politici  Ministarstva kulture Vukosavljević je istakao da :

“ Ma kako da je ona zamišljena  I ma kako se ona izražavala u nacrtu Zakona kulturnog razvoja koji će uskoro biti u Skupštini pred poslavicima , ma koliko da napora ulažemo u taj posao , taj napor bi bio uzaludan , da u Srbiji ne postoji veliki broj lokalnih samouprava koje sa sve više snage , napora  dobre volje, entuzijazma  ulažu sve više  materijalnih sredstava , ljubavi i pažnje  i svesti o značaju razvoja kulturnog života u Srbiji.”

            Kultura u Srbiji , kako je kazao Vukosavljević je zasnovana na kulturnim potrebama građana I neće imati efekata I rezultata ukoliko se svodi samo na kulturne potrebe prestonice, odnosno glavnog grada.

 “ Svaki grad , svaka varoš u Srbiji , deo naše lepe zemlje mora biti protkn duhom kulture u gornjim granicama naših kapaciteta I maksimalnim rasponima naših finansijskih mogućnosti.”

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare