Drva za ogrev i pelet ima ali cene ipak divljaju

LESKOVAC

Cena ogrevnog drveta već mesecima raste, cena peleta je višestruko povećana u odnosu na prošlu godinu i beleži se nestašica na tržišti. Niko nema pravo, racionalno objašnjenje za ovo, sem već tradicionalnog rata u Ukrajini koji je opravdanje za sve. 

Direktora  Šumskog gazdinstva “Šuma” Leskovac, Sašu Kocića pitali smo šta se dešava. 

JUGpress: Kakva je trenutna situacija sa ogrevnim drvetom? Čini se da je to jedan od najvećih problema „Srbijašuma“, a samim tim i  gazdinstva u Leskovcu?

Kocić: Kod nas u Leskovcu ne bi trebalo da bude problema zato što smo mi na dan 31. jula imali realizaciju proizvodnje 100%. Nešto drugo utiče na ovaj disbalans na tržištu, a mi trenutno sve svoje obaveze izvršavamo, isporučujemo ogrevno drvo, isporučujemo i količine koje smo ugovorili sa penzionerima.

JUGpress: Da li sada neko može da se prijavi kod vas i da preuzme drva?

Kocić: Trenutno, sa ovim količinama koje smo preuzeli, mi ispunjavamo proces proizvodnje i ne bi smeli da prihvatimo neke veće količine. Manje i pojedinačno da, ali veće ne, kako ne bi došlo do zastoja u isporuci. Gledamo da to ispoštujemo do početka grejne sezone, a kasnije kome treba, prihvatićemo.

JUGpress: Koliki problem za vaše preduzeće je to što su cene na tržištu veće od onih koje su vama dozvoljene?

Kocić: Nama je od 13. avgusta dozvoljeno povećanje od 15%, ali i taj procenat će biti usmeren na proces proizvodnje, kako bi se izbalansirao nastali disbalans na tržištu oko cene drveta.

  • KUKAVICA

JUGpress: Koliki je problem seča državne šume, za koju građani smatraju da je, npr. Kukavica, mnogo posečena ranijih godina? Da li je to samo percepcija građana ili je situacija na terenu stvarno takva?

Kocić: To su čaršijske priče. Mi radimo po planu i programu koji usvaja Vlada Republike Srbije i ništa mimo toga. U izuzetnom slučajevima, gde su usvojeni sanacioni planovi takođe od Vlade Srbije, a mi imamo dva takva plana, to regulišemo kako ne bi došlo do većih problema.

JUGpress: Najavljeno je da će se nastali energetski problem biti regulisan i sečom šume oko Medveđe. Kakva je tamo situacija, jer se stalno dešavaju neke krađe, pogotovo uz administrativnu liniju…

Kocić: Veliki problem imamo sa tim. Jedan od sanacionih planova je urađen kako bi zaštitili šumu od šumokradica. Plan je da u ovoj godini ponudimo repromaterijal za izradu peleta. Tu će nam pomoći vojska, kao i Ministartsvo energetike. Planiramo da ponudimo 32.000 kubika drveta.

  • KRAĐE

JUGpress: Koliko su česte bespravne seče uz administrativnu liniju?

Kocić: To je svakodnevna pojava. Nije napadnuto samo naše područje od šumokradica sa Kosova i Metohije, nego i područja „Šumskog gazdinstva“ u Vranju, Kuršumliji, Raški i Kraljevu. Policija, vojska i mi združeno radimo na tome, ali se oni ne obaziru na to. Problem je nastao i traje već dve decenije, a sada se intenzivira.

JUGpress: Da li se takve stvari prijavljuju Euleksu, KFOR-u, pa da oni reaguju?

Kocić: Igrom slučaja ja sam 2008. godine bio na tom području kao šef uprave u Lebanu. Mi smo u koordiniranoj akciji sa KFOR-om, KPS-om sa njihove strane i žandarmerije, policije i vojske sa naše strane, priveli pravdi šest šumokradica koji su i osuđeni u tadašnjem Opštinskom sudu u Lebanu. Znači, bilo je akcija, radili smo na tome, i dandanas se radi na tome, ali problem je i što su neki od njih naoružani, pa je samim tim i bezbednost svih učesnika ugrožena.

  • OBNAVLJANJE ŠUMA

JUGpress: Šume treba obnavljati, a da bi jedno drvo dospelo za seču potrebne su decenije. Koliko „Srbijašume“ rade na tome?

Kocić: To je prioritet broj jedan „Srbijašuma“. Na teritoriji šumskog gazdinstva Leskovac je 91% pod bukovom šumom. Sva ta obnova se radi stručno sa naše strane i to sečom, jer se negom šume sečom dobija povećanje drvne mase. Mi gajenjem obnavljamo šumu. Sada zbog prirodnih elementarnih nepogoda došlo je do čistih seča, gde je planom i programom predviđeno pošumljavanje i to na prostoru koji je i u državnoj i privatnoj svojini.

JUGpress: Kakva je procena, da li se vodi računa o sečama u privatnim šumama?

Kocić: „Srbijašume“ pruža stručno-tehničke savete i poslove u šumama sopstvenika. To je doznaka i kontrola te iste doznake kod sopstvenika. Trenutno u privatnim šumama dolazi do nekontrolisane seče gde će „Srbijašume“ zajedno sa inspekcijom da vrše kontrolu sečenja u šumama sopstvenika. Posle te provere, tamo gde je izvršeno prekoračenje, može da dođe do pisanja obaveštenja o pustošenju šume, đto će inspekcija proslediti tužilaštvu, tako da može da dođe do neželjenih posledica za tog vlasnika šume.

KRAĐE U PRIVATNIM ŠUMAMA

JUGpress: Privatni vlasnici šuma se sve više žale da se dešava da im neko krade šumu. Postoji li način da se to reši?

Kocić: Da, mi smo imali sastanak sa policijom pre dve nedelje. imamo dogovor da zajedničkim kontrolama stanemo na put šumokradicama. Stalno dobijamo pozive, međutim mi samo radimo stručno-tehničke posove u šumama korisnika, ne bavimo se čuvanjem šuma. To je do vlasnika, prijava krađe ide policiji, a od poplicije ka nama kako bi izvršili stručni uviđaj i kako bi oni mogli da pokrenu postupak protiv lica koje ih je oštetilo.

JUGpress: Posao šumara je težak. Kakvo je interesovanje za taj posao?

Kocić: Odlučuju se ljudi za taj posao. Ima mladih momaka koji su završili srednje škole i fakultet, međutim mi smo i dalje pod uredbom o zabrani zapošljavanja do trenutka dok neko ne ode u penziju. Obim poslova čuvanja šuma, pogotovo u ovakvim vremenima, se povećava i moramo da budemo obazrivi. Videćemo koliko će nam vlada izaći u susret kada budemo tražili nova zaposlenja.

Šumsko gazdinstvo “Šuma” Leskovac je bilo najbolje u julu u sistemu “Srbijašuma” po količini isporučenog drveta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare