Društveni centar otvoren u Prokuplju

PROKUPLJE

Svečano je otvoren društveni centar u Prokuplju u kom će biti pružane usluge podrške za povratnike sa ciljem inkluzije i stvaranja boljih uslova života za ugrožene grupe, a po Sporazumu o readmisiji, danas saopštava nemačka organizacija GIZ.

Ceremoniji su prisustvovali ambasador Japana u Srbiji Takahiko Кacumata, kao i šef Odeljenja za razvojnu saradnju Ambasade Nemačke u Beogradu Кristijan Šiling.

Takahiko Кacumata podsetio je da je se projekat realizuje kao rezultat dogovora postignutog na samitu Japana i Nemačke.

“Danas sa zadovoljstvom možemo da vidimo rezultate realizacije ovog značajnog projekta ovde u Prokuplju koji jača odnos između naših zemalja i ovog regiona. Ovom donacijom Vlade Japana, u ukupnom iznosu od preko 50.000 evra, Udruženje Roma Prokuplje dobilo je beneficije od
rekonstrukcije Doma kulture u Prokuplju#. rekao je Kacumata.

On je naveo da je projekat je obezbedio prostor za okupljanje i nove inicijative romske zajednice, kao i bolje uslove za učenje povratnika i lokalnog stanovništva, kaoi da služi za promociju sposobnosti i mogućnosti Roma u društvu.

Kristijan Šiling je istakao da su inkluzija i integracija najugroženijih grupa od suštinskog značaja u svakoj demokratiji.

“Nemačka ovde ima odgovornost ne samo da pruži podršku, već i da gradi mostove. To se odnosi i na upravljanje migracijama, sa fokusom na one koji se vraćaju u Srbiju i pokušavaju da se reintegrišu i doprinesu sopstvenom društvu”, dodao je Šiling.

On je rekao da je 77 odstp povratnika iz ovih opština nezaposleno te da im je potrebna pomoć da bi se u potpunosti integrisali, kako Srbija ne bi izgubila ogroman potencijal – ekonomski i socijalni.

Nemačka ja za renoviranje Društvenog centra u Prokuplju donirala 56.000 evra.

Predsednik nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić istakao je da su od ukupnog broja povratnika iz inostranstva čak 65 odsto njih Romi.

Državni sekretar u ministarstvu za ljudska i manjinska prava Ninoslav Jovanović istakao je da su rekonstrukcijom i opremanjem Centra za povratnike i lokalno stanovništvo osnažene čitave porodice, kao i da se stvaraju uslovi da ostvare svoja ljudska prava, omugućavaju bolji uslovi života i socijalna inkluzija.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare