Društvene mreže štetne za decu

VAŠINGTON

Američki senatori sumnjaju da su društvene mreže TikTok, Jutjub i Snepčet korišćene za nanošenje štete deci i promovisanje destruktivnih radnji, kao što su vandalizam u školama, smrtonosni izazovi, maltretiranje, poremećaji u ishrani i manipulativni uticaji marketinga, preneo je CNN.

Republikanska senatorka Marša Blekbern rekla je da je čula od roditelja, nastavnika i stručnjaka za mentalno zdravlje kako se pitaju koliko dugo će dozvoliti da se to nastavi.

Rukovodioci TikToka i Snepčeta priznali su potrebu da učine više da zaštite svoje platforme.

Potpredsednik TikToka Majkl Bekerman rekao je da radi na čuvanju svoje platforme bezbednom i stvaranju iskustva prilagođenog uzrastu, ali je dodao da zna da se poverenje mora zaslužiti.

“Nastojimo da steknemo poverenje kroz viši nivo delovanja, transparentnosti i odgovornosti, da učimo i unapređujemo se“, rekao je Bekermen.

Potpredsednica globalne javne politike Snepčeta Dženifer Stout rekla je da kompanija razvija nove alate za roditelje kako bi bolje nadgledali kako njihova deca koriste aplikaciju.

“Verujemo da je regulacija neophodna, ali s obzirom na različite brzine kojima se tehnologija razvija… sama regulacija ne može obaviti posao”, rekla je i dodala da tehnološke kompanije moraju da preuzmu odgovornost da zaštite zajednice kojima služe, a da ako to ne čine, vlada mora da deluje kako bi ih pozvala na odgovornost.

Stout je istakla da se Snepčat razlikuje od Fejsbuka, jer je stvoren kao protivotrov društvenim medijima.

“Naši osnivači su vrlo rano uočili šta tradicionalni društveni mediji mogu učiniti vašem samopoštovanju – vašem osećaju da morate da nastupate ili da budete savršeni za svet u svakom trenutku“, naglasila je Staut.

Rukovodioci Snepa i TikToka poručili su da će interno istraživanje staviti na raspolaganje senatorima za pregled, dok se potpredsedinica Jutjuba Lesli Miler nije se obavezala da će objaviti bilo kakve nalaze. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare