Drama na Somborskom bulevaru: Stanari svojim telima zastavili izvršitelje da im ne popišu stanove

NIŠ

  Na Somborskom bulevaru ispred novoizgrađene zgrade broj 93 odvijala se prava drama kada su   stanari sprečili izvršitelje da im oduzmu stanove zbog dugovanja investitora prema izvođačima radova. Izvršitelji nisu uspeli da popišu stanove jer su ih u tome sprečili stanari napravivši lanac od svojih tela ispred zgrade ali su najvili da će se ponovo na istom mestu pojaviti za pet dana sa policijom kako popisali stanove. Problem je nastao kada je investitor prodao stanove pre nego je platio dugovanja poveriocima. Oni dug žele da napalate tako što traže grdau koju je investitir  prodao  Stanari kažu da će ponovo telima braniti svoju imovinu, jer kako tvrde, nisu krivi što je investitor prevario i njih i građevince.

                                Ivan Bivolarević, jedan od stanara kaže da su i on i njegove komšije isplatili stanove a kupoprodajne ugovore overili kod notara i sve po zakonu.

                                „Ovde smo da odbranimo naše stanove od nečega za šta nismo krivi. Sve smo ovo uredno platili, notar je to overio, prosleđeno je katastru i mi smo mislili da je na taj način sve rešeno. Naknadno smo saznali da investitor nije platio poverioce, zašta mi nismo krivi, žalimo te ljude kojima je ostao dužan ali šta ćemo da radimo, i nama je sada dužan.  Zbog propusta investitora ne možemo da dobijemo upotrebnu dozvolu niti da uknjižimo stanove. To nije naša greška, već njegova. Izvršitelj je našao neku caku da nam oduzme stanove, zaista ne znamo šta smo više mogli da uradimo da zaštitimo našu imovinu“m kaže Ivan.

                                 Dragica Ristić je ispred zgrade sa štakom. Invalid je i ova sitacija joj teško pada.

                              „ Prodala sam supovski stan, to želim da naglasim,  kupila sam manji da bih mogla da ga održavam jer sam težak invalid od 1984. godine. Pošto nemam gde, morala sam da se uselim, iako nemam nikakvih uslova u ovoj zgradi. Investitor mi je dao industrijsku struju jer nije platio priključak pa nije mogao da se priključi na elektromrežu. Ja to ne želim, hoću da platim ono što sam dužna, da sve bude regularno. Imam ugovor overen kod notara, to bi trebalo da me štiti a ispada da njegov potpis i pečat nisu validni“, kazala ova žena.

                                Ispred zgrade se našao i advokat Miloš Savić koji je trebao da sprovede izvršenje.

                                „Ti ljudi ne dozvoljavaju da pristupimo popisu, sprečavaju nas fizičom snagom. Kada dobijemo asistenciju policije, pomerićemo ih kako bismo mogli da sprovedemo izvršne radnje u korist poverilaca čija su potraživanja prema investitoru Suzanu Nikoliću 9,5 miliona. Radi se o firmi „Elektrometal“ koja je obezbedila elektromaterijal, „Belkomliftu“ koji je ugradio lift u zgradu i „Silelektri“ koja je izgradila objekat“, objašnjava Savić.

                               Kupovali su stanove ispod tržišne cene po 430 evra po kvadratu, svesno su ušli u rizik. Takođe, notar ih je upozorio da će postati vlasnici tek kada zgrada dobije upotrebnu dozvolu a oni se upišu u katastar, kaže Savić.

                              Advokatica Žaklina Mitrović, koja zastupa neke stanare kaže da je zakon na strani stanara.

                              „ Podneli smo prigovor na rešenje o izvršenju koji će verujem biti usvojen, jer oni maju sve dokaze, svu dokumentaciju da su stanove uredno kupili i platili. Pozvali smo se na Zakon o izvršenju koji kaže da „ako treće lice učini verovatnim svoje pravo na predmetu koje je predmet izvršenja, taj prigovor se mora usvojiti a izvršenje obustaviti“. O prigovoru se za sad nisu izjasnili ni poverilac, ni dužnik a mi i dalje imamo pravo da se tim povodom obratimo i Osnovnom sudu“, kaže Mitrović.

                              Druga strana u celoj ovoj priči je investitor Suzan Nikolić.Broj telefona koji je naveden na sajtu Agencije za privredne registre u rubrici kontak firme bio je nedostupan pa čitaoci ali i stanari tako ostaju bez odgovora investitora na ceo ovaj slučaj.

Prati
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
trackback
Izvršitelj izbacuje 24 porodice u Nišu, zbog propusta u sistemu - Združena akcija Krov nad glavom
1 godina pre