Dragan Kugler je pokazao da gradski život može da se zameni seoskom idilom

NIŠ

Da od života na asfaltu i poslovni čovek lako može da se preda seoskoj idili i posveti biljkama živi dokaz je Dragan Kugler. Život u centru grada zamenio je životom u Čamurliji, a zahvaljujući dugim šetnjama u prirodi zavoleo je biljke, posebno gljive. Dragan sada može da se pohvali da prepoznaje čak 350 vrsta pečuraka a zanimljiv je podatak da se sve one mogu naći u okolini Niša,  na Popovoj glavi. Od života u gradu i života na selu Dragana dele samo četiri godine jer je pre toliko vremea odlučio da vrevu sa gradskih ulica zameni seoskom idilom i ljubavlju prema prirodi koja je u njemu pokrenula ljubav prema gljivičarenju. Nije se zadržao samo na nekoliko vrsta. Polako je, kako je vreme odmicalo, upoznavao i prepoznavao vrste pa sada može da se pohvali i impozantnim brojem. Napravio je i korak dalje i počeo da priprema tinkture od lekovitih gljiva.

Dragan je pre nego je postao prirodnjak radio na železnici a onda je otpočeo i privatni biznis. Kako je gradsku vrevu zamenio životom na selu ne ume da objasni ni on sam, ali je sasvim siguran da nije pogrešio.

                „Dobrovoljno sam otišao iz Železnice jer sam hteo da se posvetim rasveti u arhitekturi. Dobro mi je išao posao, ali sam izgubio sebe. Preseljenje iz centra grada u Čamurlije bilo je moj spas“, kaže Dragan.

                Dodaje da voli da pešači i u proseku prepešači od 10 do 20 kilometara dnevno. Šetajući  počeo da otkriva za njega novi svet. Gljive i biljke su mu postale preokupacija.

                „Sezona gljiva traje od marta do novembra i svaki mesec ima svoju “zvezdu”. Od martovske koja je zakonom zaštićena i ne sme da se bere, preko smrčka, đurđevke, šljivovke, lisičare, vrganja, rujnice, puževice, panjevčice, judinog uveta“, nabraja Dragan. Posebno su ga privukle lekovite gljive  kao što su reiši, smrdljivi stršak, ćuranov rep, brezova guba i čaga.

              „U našoj zemlji se koristi   15 do 20 vrsta pečuraka, u Evropi 50 do 80, ali zato Kinezi jedu od 300 do 400 različitih gljiva. U svetu se veliki novac ulaže u istraživanje gljiva a kada sam ja počeo da se interesujem za ovu oblast, na raspolaganju sam imao samo pet doktorskih disertacija. Pored moje upornosti i interneta, naučio sam dosta toga. Tinkture pravim dvostrukom ekstrakcijom i moja je preporuka onima koji ih koriste da obavezno dodaju i nekoliko kapi limuna, jer on oslobađa polisaharide i minerale“, zaključuje  Dragan koji je u potrazi za mirom u potpunosti promenio način života, upoznao sve lepote prirode i sreo sa gljivama. 

           „Dok sam živeo u gradu poznavao sam samo nekoliko vrsta i to one koje najčešće služe u restoranima, a sada sam došao do piska od 350 vrsta“, dodaje Dragan .

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare