Dr Saša Djorđević: Jedino oružje u borbi protiv korona virusa je vakcina

VRANJE

U Vranju u kovid bolnici u poslednja 24 sata jedan pacijent je preminuo od posledica koje su izazvane korona virusom, podatak je Zdravstvenog centra u ovom gradu. Za pet dana oktobra to je 12 smrtni slučaj. Preminulih je mnogo više, jer ima dosta pacijenata iz Vranja koji bitku sa virusom gube u bolnici u Kruševcu, ali se taj podatak zvanično ne objavljuje već neko vreme.

U Pčinjskom okrugu potvrđena su 182 nova slučaja zaraze korona virusom od 610 testiranih uzoraka, saopštio je Gradski štab za vanredne situacije.

U Vranju je registrovano 96 novoinficiranih, Surdulici 34, Bujanovcu 17, Vladičinom Hanu i Trgovištu po 14, Bosilegrdu pet i Preševu dva.

U Kovid ambulanti ATD u Vranju tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 295 pregleda. Zbog sumnje na kovid-19 prvi put su kod lekara došla 124 pacijenta.
U kovid bolnicama Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovan je 121 pacijent. Svi su pozitivni na korona virus i imaju upalu pluća. Na kiseoniku je 59 bolesnika. Na bolničko lečenje primljeno je 13 pacijenata, otpušteno 10, od kojih su dva transportovana za Kruševac i jedan za Surdulicu.

Dečja kovid ambulanta primila je juče na pregled 70 pacijenata. Pozitivno je petoro dece od 7 do 19 godiina

Da korona virus ne pravi selekciju govore podaci da se podjednako zaražavaju deca, radno sposobno stanovništo, ali i stariji građani. Kod dece se javljaju i druge respiratorne infekcije pored korone, ali kod osoba starijih od 50 godina, kao po pravilu, najčešće se javljaju teške kliničke slike, kažu epidemiolozi.

„Zdravstveni sistem u Vranju, kao i u celoj Srbiji je preopterećen. Kapaciteti su popunjeni i uglavnom koliko se otpusti pacijenata iz dve kovid bolnice, toliko se svakog dana primi. A ponekad i veći broj. U ovom jesenjem talasu pandemije tako je već skoro mesec dana“, kaže direktor Zdravstvenog centra dr Saša Đorđević.

On dodaje da imamo samo jedno jedino oružje u borbi protiv korona virusa.

„To je vakcina. Zahvaljujući vakcinaciji pacijenti neće imati tešku kliničku sliku što je jako bitno. Dakle, ne kažem da se pacijent neće inficirati, ali će proći sa lakšom kliničkom slikom. Šansa da pacijent upadne u kritično stanje, da završi na respiratoru, ukoliko je vakcinisan, je mala. Čudno je da ljudi ne shvataju da treba iskoristiti tu priliku“, izjavio je za medije dr Đorđević.

Juče je u Vranju vakcinisano ukupno 345 građana.

Njih 79 primilo je prvu, 103 drugu i 163 treću dozu. Do sada je vakcinu primilo 97.189 osoba.

Prvi put posle više meseci na imunizaciju nisu došli državljani Severne Makedonije, saopšteno je iz Zdravstvenog centra.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare