Dr Danijela Cvetanović u Mapi preporuka

LESKOVAC

Leskovačka ginekološkinja dr Danijela Cvetanović, zaposlena u Domu zdravlja, našla se u Mapi preporuka koja je formirana tako što je više od 300 žena u Srbiji izdvojilo odlične lekarske prakse i pohvalilo je lekarke i lekare koji su im spasli život, dali pravi savet i više nego savesno obavljali svoj posao.

“MAPA PREPORUKA je nastala na osnovu istraživanja i preporuka preko 300 žena na internetu. Preporuke se nastavljaju! Pozvane ste da preporučite lekarke i lekare kojima verujete, kao i one koji su posebno senzibilisani na LGBT+ osobe”, navode kreatorke ove mape.

Preporuke su nastale kada su aktivistkinje Deana Stošić i Marija Ratković u toku 2022. godine pokrenule žene da preporuče odlične lekarke i lekare u Srbiji. Poziv je ponavljan i u 2023. godini, objašnjava se akcija.

Prve preporuke su se odnosile na lekarke i lekare iz oblasti zdravstvene zaštite žena, ali ubrzo se shvatilo da će lista biti proširena. Tako su se među preporukama našle i odlične infektološkinje, hirurškinje, akušerke i druge srodne struke. Organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava LGBT+ populacije istakle su kako je ova populacija posebno pogođena odsustvom senzibilisanih lekarki i lekara te su usledile preporuke iz zajednice.

MAPA PREPORUKA nastala je iz mentorskog procesa u kome su radile zajedno Aleksandra Jeremić i Marija Ratković pokušavajući da pronađu način da organizuju orgoman broj informacija dobijen u ponovljenim anketama na internetu, navode organizatori i dodaju da “posebnu zahvalnost duguju Milici Batričević iz organizacije Befem koja je naš rad ubrzavala stalno naglašavajući koliko je važno da postoji MAPA PREPORUKA”.

MAPA PREPORUKA koja je pred vama nikako nije konačna. Mi znamo da postoje odlični lekari u Kragujevcu, Somboru, Novom Pazaru, Zaječaru i drugim mestima širom zemlje. Za sada MAPA PREPORUKA uključuje imena i adrese lekarki i lekara za koje postoje preporuke i naglašeno je ako postoji više preporuka. MAPA PREPORUKA pokazuje da postoji potreba da hitno pronađemo i preporuke u različitim gradovima Srbije koji se za sada ne nalaze na mapi. Posebno je naglašeno ako su ordinacije LGBT+ senzibilisane. MAPA PREPORUKA sadrži i posebne napomene – one se često odnose na instagram nalog ako postoji ili nešto drugo od značaja.

MAPA PREPORUKA je tu kako bismo motivisale pre svega mlade žene da što pre izaberu svoje lekarke i lekare. MAPA PREPORUKA je tu kako bismo pokušale da predupredimo loša iskustva koja žene demotivišu i odbijaju od odlazaka na redovne preglede. Odlazak na pregled može spasiti život. Čuvajmo zdravlje zajedno!

Ohrabrujemo da se javite na mail mapa@biopolis.rs i podelite sa nama informacije o vama važnim ordinacijama.

Naglasite sve što smatrate da je bitno, podaci će biti poverljivi a nama će pomoći da stvorimo sliku. Iako je bilo puno ideja o mapiranju negativnih iskustava, nećemo praviti takvu mapu ali ohrabrujemo da svoja negativna iskustva podelite najpre sa timovima pravnica od kojih jedan vodi Marina Mijatović. Za sada, u fokusu nam je samo osnaživanje žena i isticanje odličnih lekarskih praksi. Zbog toga vas pozivamo da nam se javite i podelite svoje preporuke. Neka svako dobro iskustvo bude zabeleženo na mapi! MAPA PREPORUKA spasiće zdravlje i živote mnogih žena!

Projekat sprovodi Biopolis u saradnji sa Aleksandrom Jeremić u okviru mentorskog procesa Podeli svoje znanje 2022/2023 u kome je Marija Ratković njena mentorka. Program „PODELI SVOJE ZNANJE“ pokrenut je sa idejom da uspešne i stručne liderke iz različitih profesija podele svoja znanja i iskustva sa mladim ženama sličnih interesovanja što će doprineti stvaranju prilika za mlade žene da unaprede svoju karijeru i utiču na napredak u društvu. Podeli svoje znanje zajednički organizuju Ambasada ujedinjenih nacija, Evropski pokret u Srbiji i OEBS Misija u Srbiji”, navode organizatori. (kraj) LJS/SA

Prati
Obavesti me o
guest

3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Djura Leskovac
Djura Leskovac
1 godina pre

Znači suva je istina ono što se po čaršiji priča, da u toj familiji postoji bar jedan pravi lekar.

Baš lepo, samo to smo mi Leskovčani znali i bez ove “Mape preporuka”. 😀

Istina
Istina
1 godina pre
Odgovori  Djura Leskovac

Žena je izuzetno posvećena pacijentima, pristupačna, stručna – to mogu iz ličnog iskustva da potvrdim tako da rezultati ovog istrživanja ne čude. S druge strane Goran Cvetanović posvećeno i kvalitetno radi svoj posao i zato i rezultati ne izostaju, najbolji je gradonačelnik Leskovca u novijoj istoriji, vrstan političar i još bolji čovek, on ima diplomu Medicinskog fakulteta u Nišu – život ga je možda odveo na drugi stranu, ali svoj posao radi vrhunski!

Vrhunska politika
Vrhunska politika
1 godina pre
Odgovori  Istina

Sto se tice stranackih nedoklepanih, nemoralnih, s fakultet pod stare dane i kupljene diplome, kriminalno nastrojenih da uzurpiraju urbanizam, grade i menjaju planove na stetu stanovnika, dece, dovode naknadno gas, instalacije na placeve dobijene budzasto, starleta, promasenih likova po raznim politikama stranaka, sto se takvih tice, tatko je za politiku.
Za domacine, moralne, strucne, iskusne, lepo vaspitane mlade osobe, postene, za njih je najveci neprijatelj, zlo od politike koju sprovodi a zbog koje mladi nemaju buducnost. Pogledajte mu kadrove. Jel direktorka u NSZ taj primer vrhunske politike ili podvala mladima koji uce, odricu se, da bi ih zaposljavala jedna onakva, da ne kazem sta, ali nista dobro i nista lepo. Sramite se pred nasom decom. Posto vasa veruju da su im mame i tate, iako lopurde, sposobni ljudi a ne drustvene protuve. Koje su ukrale buducnost nasoj deci. Treba da budem lopov i lazov i prevarant da bih ga vaspitao da bude poput ovih iz vrhunske politike. Ne umem ja to. Ne mogu. I necu. Sramota me.