Dosta je bilo: Opasnost! Novogodišnja rasveta

LESKOVAC

Građane Leskovca duboko je uznemirila vest o osmogodišnjem dečaku koga je udarila struja u svetlećem novogodišnjem iglou u centru grada, saopštio je Opštinski odbor Pokreta “Dosta je bilo”.

“Ovo nije prvi put da se postavljanje rasvete vrši na način koji nije usklađen sa zakonskim propisima o bezbednosti, a nije ni usamljeni slučaj vezan samo za Leskovac.

Pravila struke nalažu da se napajanje ovakve vrste rasvete izvodi u bezbednoj varijanti za rad u svim vremenskim uslovima, obezbeđeno od strujnog udara za ljude, životinje, mašine i atmosferske uticaje na opremu i napajanje. Bezbedna varijanta podrazumeva galvansko razdvajanje krajnjeg potrošača od mreže putem zaštitnih transformatora (u slučaju da dete ili životinja dodirne bilo koju žicu koja je ogoljena ili nezaštićena, ne dolazi do strujnog udara jer struja nije fazna). Ono što je takođe bitno jeste da cena ovih transformatora ne bi značajno uticala na ukupnu cenu postavljanja rasvete.

Očigledno je da odgovorno lice iz Direkcije za urbanizam i izgradnje nije sagledalo problematiku do kraja, pa nije ni tražilo od izvođača radova osnovne elemente o bezbednosti, iako kažu da su „iz bezbednosnih razloga sva povezivanja figura na napajanje električnom energijom unutar figura urađena u skladu sa pravilima struke i uputstvu proizvođača“.

Možda su gospoda iz urbanizma nasledila rukovođenje ovom ustanovom a samim tim i dokumentaciju kako bi trebalo da rade.

Možda nisu stigli da je pročitaju, pa im se zato dešavaju ovakve stvari. Ono šti je evidentno je da svoj posao – ne obavljaju kako treba.

Suludo zvuči „molba“ roditeljima „da ne dozvole ulazak dece unutar figura, kao i kontakt sa postavljenim figurama, jer se radi o dekorativnom novogodišnjem osvetljenju, a ne o rekvizitima za igru dece“. Znači postaviš mamac za decu koja nemaju gde da se igraju jer su u Leskovcu dečiji parkovi u katastrofalnom stanju ,a onda im kažeš da ne smeju da diraju ? Svakom roditelju je jasno da je to nemoguća misija.

Pitamo odgovorne kada će zabraniti ljudima da prelaze mostove u centru grada? Naime, novogodišnja rasveta postavljena je na ograde mostova, a pošto je taj okvir metalni , ukoliko dođe do bilo kakvog kontakta sa konstrukcijom, pravi se kavez, koji će preneti električni udar na obe strane mosta – SVOM DUŽINOM. U slučaju da je površina mosta vlažna (a most ukoliko ne znate premošćava vodenu površinu koja se zove reka i koja isparava) ovo može ugroziti i ljude u vozilima.

Dakle, negativna selekcija i partijsko zapošljavanje uzimaju svoj danak svakodnevno, pa čak i u vreme praznika, koji trebaju biti ispunjeni radošću i veseljem. Jedno dete i njegovi roditelji će ovaj praznik provesti u bolnici. U nekim drugim gradovima Srbije ljudi će praznike provesti bez svojih kućnih ljubimaca, bez kojih su ostali zahvaljujući upravo novogodišnjioj rasveti.

Zahtevamo da odgovorna lica – odgovaraju za ugrožavanje života. Zahtevamo da se striktno primenjuju pravila i zakoni koji su tu ne zbog igranje države – nego zbog građana koji tu državu čine.

A pre svega zahtevamo da se na odgovorne pozicije postavljaju stručni,a ne partijski ljudi. Negativna selekcija na svim nivoima ostavlja realne i vrlo teške posledice u svakodnevnom životu u svim segmentima društva.

Dosta je bilo – opštinski odbor Leskovac

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
u direkciju
u direkciju
6 godine pre

Samo da pitam da li je i plata direktoru smanjena na trecinu. Obim posla je smanjen na trecinu, ostalo radi grad, budzet je drasticno smanjen i boj radnika je smanjen. Da li je i plata u skladu sa odgovonoscu smanjena. Da ne pricamo o sposobnosti koja nikad nije bila zadovoljavajuca.

D(j)B
D(j)B
6 godine pre

Njegovo mesto je placeno iz gradjevinskog podzemlja. Sa zadatkom da nabacuje poslove izvodjacima kojima upravlja jedan starac. Covek je podmetnut ko poslusnik a ne kao strucnjak. Kotisze ga za privatne licne poslove. On ne vodi razvoj grada, ne ume.