Dopisnica JUGpress-a Dejana Cvetković dobila prvu nagradu Poverenika u kategoriji štampani mediji

VRANJE-LESKOVAC


Sedma regionalna konferencijia Poverenika za zaštitu ravnopravnosti koja se održava na Međunarodnidan tolerancije, 16. novembra posvećena je diskriminaciji starijih osoba. Na konferenciji su uručene godišnje medijske nagrade za toleranciju, a prvo mesto u kategoriji štampani mediji dobila je dopisnica JUGpress-a Dejana Cvetković za tekst ,,Kako do mesta u Sigurnoj kući” koji je objavljen u nedeljiku Vreme.

,,Ova nagrade jeste podstrek da nastavim da se bavim ovim temama na lokalu gde su žene uplašenije i izloženije nasilju jer nasilnici često imaju svoje ljude u institucijama, ili su deo njih. Ovo priznanje nije samo moje već pripada i ovim hrabrim ženama koje su pristale da podele svoje iskustvo i koje su i usled izostanka institucionalne podrške uspele da izađu iz nasilja”, rekla je Cvetković za JUGpress i dodala da usled nasilja koje prolaze žene često gube prijateljice, poslove i druge kontakte i osećaju se izolovano što ide u prilog nasilniku i podsetila da je neophodna ogromna podrška i razumevanje društva kako bi uspele da izađu iz kruga nasilja.

Ovogodišnja konferencija posvećena je borbi protiv diskriminacije starijih osoba sa ciljem da se ispitaju i predlože konkretni načini delovanja tela za ravnopravnost, kao i ostalih društvenih aktera kako bi se stvorili uslovi za ravnopravan tretman i kvalitet života starijih.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istakla je da ejdžizam, odnosno diskriminacija na osnovu starosnog doba pogađa sve veći broj ljudi preteći da postane dominantan oblik diskriminacije u 21. veku.

,,Posledice ejdžizma mogu biti ozbiljne i dalekosežne. Izloženost siromaštvu, neadekvatan pristup zdravstvenoj zaštiti, nepristupačnost javnih objekata i prevoza, veliki digitalni jaz, samo su neki od problema sa kojima se stariji suočavaju a koji imaju za posledicu kraći životni vek, lošije zdravstveno stanje, socijalnu izolaciju i usamljenost, kao i visok rizik od

nasilja i manipulacije”, navela je Janković i istakla da se o svemu tome mora voditi računa pri kreiranju svih javnih politika.

Na otvaranju konferencije su govorili i šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu i Vladanka Miskin iz Saveza penzionera Srbije. Konferencija je okupila čelnike i predstavnike institucija za ravnopravnost iz Albanije, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Slovenije, kao i predstavnike nevladinog sektora, međunarodnih organizacija i naučnih institucija.

Imajući u vidu značaj medijskog izveštavanja o temama diskriminacije i ravnopravnosti, Prof. dr Ivana Krstić predstavila je novi priručnik za novinare i novinarke „Diskriminacija i ravnopravnost“.


Medijske nagrade dodelili su Poverenik i Misija OEBS-a u Srbij (kraj)CD/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare