Donfrid: Obostrano priznanje Kosova i Srbije

PRIŠTINA

Jedini način da se Rusiji ne ostavi prostor na Zapadnom Balkanu je privođenje kraju dijaloga Beograda i Prištine, koji bi trebalo da se fokusira ka uzajamnom priznanju, ocenila je večeras u Prištini pomoćnica državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid.

Donfrid i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar doputovali su danas na Kosovo, gde su prvo razgovarali s kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, a potom i s premijerom Aljbinom Kurtijem, javlja Gazeta Express.

Posle sastanka s Kurtijem, Donfrid je izjavila da mir ne bi trebalo da se uzima zdravo za gotovo

“Ruski ničim neizazvani brutalni rat protiv Ukrajine poziv je svima nama, uprkos velikom napretku SAD, Kosova i država koje su ga postigle, da nikada ne treba da uzimamo mir ili naše demokratske institucije zdravo za gotovo“, rekla je zvaničnica SAD na konferenciji za novinare.

Ponovila je kao i prethodno na sastanku sa Osmani da bi Kosovo trebalo da postane deo evropskih i evroatlantskih institucija, ali i da SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine koji vodi ka uzajamnom priznanju.

„U vezi sa ovim pitanjem mi dajemo veliki prioritet podršci dijalogu uz posredovanje EU kako bismo pomogli Kosovu da postigne normalizovane, stabilne odnose, uz obostrano priznanje sa Srbijom“, poručila je Donfrid.

Kaže da je status kvo nestabilan i da ne samo da „koči budućnost Kosova i Srbije prema Evropi, već čini uslugu Kremlju“.

„Rusija želi da uništi svako jedinstvo i demokratsku konsolidaciju u zemljama Zapadnog Balkana, da osigura da se vi i susedne zemlje ne integrišete u evropske i evroatlantske institucije. Rusija veruje da će jači Balkan sa stabilnijim demokratskim prosperitetom predstavljati pretnju njenom uticaju“, kazala je Donfrid, orenosi KoSSev.

Na istoj konferenciji, kosovski premijer Aljbin Kurti kazao je da će Priština nastaviti snažno da stoji uz demokratski svet.

Naveo je da je s Donfrid posebno razgovarao o oblasti bezbednosti, te podsetivši na rat u Ukrajini, poručio da Kosovo treba da bude „svesno opasnosti koje bi očaj Kremlja zbog rata u Ukrajini mogao doneti regionu“.

Istakao je da je zabrinjavajuće to što na Zapadnom Balkanu postoje zemlje koje, kako tvrdi, nisu stale na stranu demokratskog sveta, pridruživši se sankcijama Rusiji.

„Žalosno je što imamo odbijanje Srbije da sankcioniše Rusiju i da se od nje distancira. Možda je to bio očekivani stav, ali nikako ne bi trebalo da bude razumljiv. Takvo odbijanje ukazuje na naše uverenje. Antidemokratska vrednost. Nezapadna orijentacija i savez autokrata“, tvrdi Kurti, prenosi Gazeta Express.

On je rekao i da je za očuvanje dugoročnog mira i bezbednosti neophodna integracija Zapadnog Balkana u EU i NATO, posebno zemalja koje „podržavaju demokratski svet“.

Pomoćnica državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja danas je počela turneju tokom koje će, kako je ranije saopštio Stejt department, do 29. aprila, boraviti i u Albaniji, BiH, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji. 

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare