Donacija za Dečji urgentni centar vredna 400 000 dinara

NIŠ

 

Dečji urgentni centar u Nišu trebalo bi da do kraja ovog meseca počne sa radom. Kako je planirano ovaj, inače prvi takav Centar u Srbiji, trebalo je da bude otvoren u maju . Sada se poslovi na opremanju i formiranju Dečjeg urgentnog centra privode kraju i kraj oktobra je rok za početak rada. Ovaj Centar dobio je donaciju vrednu 400 hiljada dinara. Reč je o opremi za prijemne ambulante prvog dečjeg urgentnog centra u Srbiji koji su obezbedili organizatori Human festa. Među opremom je pet računara, pet štampača, dva  tv prijemnika, pet pulsnih oksimetra i druga računarska oprema, 11 telefona sa telefonskom centralom , setovi stolica za čekaonice.

 U Dečjoj klinici kažu da je ova donacija od velikog značaja kao i samo formiranje Dečjeg urgentnog centra.

 Kako je direktor Kliničkog centra kazao na današnjoj konferenciji za štampu, ranije su za Dečiji urgentni centar  donacijom obezbeđeni kreveti,  kompletna anesteziološka oprema, a koristiće se i mobilni rendgen koji je namenjen za brzu dijagnostiku povređene dece i  sanitetsko vozilo sa mobilnim transportnim respiratorom za dečiji neonatološki centar 

„ Ovu godinu zabeležićemo po velikim uspesima za našu kuću. Uspeli smo da privedemo kraju i pustimo u funkciju veliku zgradu, a nismo ostavili ovaj veliki prostor da ne služi svrsi i nameni. Trenutno su u Kliničkom centru investicije od 100 miliona dinara , u oktobru mesecu,“ kaže prof. dr Zoran Radovanović koji je dodao  da je prošle nedelje  okrečeno prizemlje stare Neurologije, sada se sređuje suturen u kome će se mališani ubuduće lečiti. Završena je i “topla veza” između ginekologije i dečijih klinika. Kada svi poslovi vudu završeni u jednom prostoru će se deci pružati kompletna zdravstvena usluga i nega.

Radovanović kaže da Dečja klinika sada ima svu potrebnu opremu.

Konferenciji za novinare prisustvovala je prof. dr Emilija Golubovič, direktorka Klinike za dečije interne bolesti.

„Dečja klinika u ovom trenu ima dva prioritetna plana. To je pre svega nešto što je pred otvaranjem, Urgentni centar koji se planira zajedno sa Dečjom hirurgijom i sa Kliničkim centrom u organizaciji direktora Kliničkog centra i nešto što je vezano dominantno  samo za pedijatriju, a to je razvoj Centra za neonatuse, decu koja su se rodila pre vremena. Sa njima je veoma zahtevno raditi, jer prve mesece života provode na klinici, obično uz brojne komplikacije koje treba rešiti da bi one imale kvalitetan život “, rekla je prof. dr Emilija Golubovič, direktorka Klinike za dečije interne bolesti. Ona je dodala da je u ovom trenutku najbitnije uz aparate  formirati i mesto gde će deca imati mogućnost za adekvatno lečenje i tu je potrebno dosta skupe i dobre opreme. Kazala je da je Ministarssvo zdravlja obećalo da će ta oprema stići. Uz opremu će biti obezbeđen i adekvatan kadar jer je obaveza neonatologa da sa velikom pažnjom i stepenom sigurnosti transportuju decu sa juga Srbije u Niš.   

Dečijim urgentnim centrom će rukovoditi zamenik direktora Dečije hirurgije Dragoljub Živanović.

„Dečji urgentni centar će u značajnoj meri poboljšati nivo zdravstenih usluga, odnosno zbinjavanje teško povređene i obolele dece , zato što očekujemo da ćemo na jednom mestu imati mogućnost za jedan multidisciplinarni tim visoko kvalifikovanih stručnjaka iz raznih oblasti dečje medicine“, kaže Prim. Dr Dragoljub Živanović, zamenik direktora Klinike za dečju hirurgiju i ortopediju.

Organizatori Human festa kažu da je velika čast što su mogli da učestvuju u opremanje prvog Dečjeg urgentnog centra i pozivaju i druge organizacije i preduzeća da se povedu njihovim primerom.

„Ovo je naš skromni prihod od Human festa. Nije bio veliki odaziv ljudi jer je ovo prvi „Human fest“ , a obično kad je nešto prvi put, to bude malo slabije, ali nadamo se da če naredni put da bude bolje, jače, bombastičnije, tako da će i te naše donacije koje mi radimo da budu značajno bolje“, rekao je Vladimir Petković, organizator Human festa.

Direktor Kliničkog centra u Nišu Zoran Radovanović najavljuje završetak heliodroma i parkinga u Kliničkom centru, kao i Dečjeg neonatološkog centra.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare