Donacija Klinici za kardiohirurgiju vredna 150 000 evra

NIŠ

 Klinika za kardiohirurgiju KC Niš i Medicinski fakultet u Nišu dobiće još jednu vrlo moćnu donaciju od  Američkih prijatelja, saznajemo od direktora ove klinike dr Dragana Milića. Komanda Američke vojske za Evropu donela je odluku da obezbedi još dve najsavremenije mašine koje se u Americi koriste tek od pre nekoliko meseci i čija je vrednost oko 150 000 evra,  Real Time PCR aparat Quant Studio 6 Pro i KingsFisher DNA Isolator.

                              “ Prema našim saznanjima ovi aparati biće, ako ne prvi, onda svakako medju prvima koji će se isporučiti u Evropi a njihove mogućnosti su prosto fascinantne. Primenom ovih aparata omogućiće se precizna dijagnostika svih malignih oboljenja sa odredjivanjem genske specifičnosti tumora kao i individualizacija terapije. Radiće se ispitivanje svih kongenitalnih poremećaja a za nas je od posebnog značaja što ćemo moći da radimo ispitivanje kompletne podudarnosti tkiva donora i recipijenta za transplantaciju organa i to za svega tri do četiri sata”, objašnjava dr Dragan Milić.

                            Koliko su ovo moćne mašine govore i podaci o kapacitetu analiza koje mogu da rade.

                            “Poredjenja radi, naš aparat Quant Studio 5 koji sada koristimo, takodje donacija naših Američkih prijatelja na kome je tokom pandemije uradjeno na hiljade analiza biološkog materijala na prisustvo koronavirusa,  kao i najnoviji aparat „kinesko oko“  koji je nedavno instaliran u KC Srbije u Beogradu mogu da rade 1000-1200 analize dnevno. Oba ova aparata imaju blokove za po 96 analiza sa vremenom rada jednog ciklusa od oko 2 sata odnosno nesto manje od 5 sati. Sa druge strane, Quant Studio 6 Pro koji će nam biti doniran, može da radi 384 analiza istovremeno pri čemu je ciklus rada samo 30 minuta što znači da je kapacitet rada neverovatnih 18 000 analiza dnevno”, naglašava Milić.

                   Posebno je važno što se ovi blokovi sa 384 mesta za analize mogu menjati  te nema praznog hoda u radu. Veoma važna činjenica je da ovaj aparat može koristiti bilo koji reagens za PCR bilo kog proizvodjača na svetu  za razliku od, na primer, MGISP-960 koji može raditi samo sa reagensima jednog proizvodjača. I za razliku od mnogih uredjaja koji imaju stepen greške i do 20%, Quant Studio 6 Pro je nepogrešiv.

                   “Mašine su jedan deo priče i one ne bi imale tu moć ako nemate ljude koji će raditi na njima. Naši uvaženi i već medjunarodno priznati nastavnici i saradnici fakulteta profesor dr Tatjana Jevtović-Stoimenov, profesor dr Jelena Bašić, profesor dr Marija Vukelić, docent dr Nikola Stefanović, docent dr Miloš Kostić, docent dr Tanja Džopalić, asistent dr Milan Lazarević i njegove kolege asistenti dr Branka Đorđević,  dr Jelena Najdanović i  dr Sanja Stojanović, Vukica Djordjević, imaće moćno oružje u svojim rukama i moći će da pokažu svu svoju kreativnost i inicijativu. Znam da je u planu da se u ovoj laboratoriji rade i one analize koje se sada ne rade nigde u Srbiji. Ipak, najvažnije je to što će uskoro na hiljade naših pacijenata dobiti mogućnost najbolje i najsavremenije dijagnostike koja se primenjuje samo u najelitnijim institucijama u svetu”, ističe dr Dragan Milić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare