Dokle god traje jezik, trajaće i narod

NIŠ

Kolo srpskih sestara Niš je sa učenicima Osnovne škole „Zoran Đinđić“ u Brzom Brodu obeležilo Dan slovenske pismenosti. Tom prilikom su učenici ove škole o značaju očuvanja srpskog jezika i ćirilice.  Njihovo poznavanje ove teme dosezalo je do Svetog Ćirila i Metodija koji su ustanovili glagoljicu, prvo pismo Slovena, ali nisu izostavili ni značaj i doprinos Svetog Save, Dositeja Obradovića i Vuka Karadžića. Svakako je bilo reči i o Ivi Andriću, našeg jedinog nobelovca kome je ova nagrada pripala upravo za književnost.

                  „Dokle god traje jezik, trajaće i narod“ bila je tema na koju su učenici pisali radove, ali koja ih je podsetila i na to da je jezik jedno od glavnih obeležja svakog naroda pa i našeg, da nas povezuje i čini jedinstvenim pa je to dovoljan razlog da nastavimo da ga negujemo kao svoje nasleđe koje je potrebno očuvati a čijim bogastvom se iskreno možemo ponositi“, kaže Ljiljana Stojanović, predsednica Kola srpskih sestara Niš.

                Trud koji su učenici uložili u svoje radove je i nagrađen od strane Kola srpskih sestara. Autori najboljih radova su i nagrađeni.  Prvo mesto osvojio je  Nikola Mišić,, učenik  šestog razreda. Druga nagrada pripala je  Ognjenu Jovanoviću, učeniku sedmog razreda, a treće mesto je  osvojila  Nina Kitanović, takođe učenica sedmog razreda.

               „Postaćemo narod kada se svojom rukom zapišemo u svojim knjigama svojim pismom i svojim jezikom“, poručili su osnovci iz Osnovne škole „Zoran Đinđić“. (kraj) VP/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare