Dogradjuju zatvor i u Leskovcu

LESKOVAC

U skladu sa, prošle godine usvojenim planom, u Srbiji će do 2020. godine  nići novi ili biti dogradjeni objekti u postojećim zatvorima u Pančevu, Kragujevcu, Požarevcu, Mitrovici I Leskovcu.

Sredstva su opredeljena, a proširenje kapaciteta za smeštaj 2oo osudjenika u Leskovcu, trebalo bi uskoro da počne.

Po izveštaju Saveta Evrope za 2o12, godinu, Srbija se našla medju državama sa najbrojnijom zatvorskom populacijom, a po ‘’gustini naseljenosti’’ u zatvorima, naša zemlja zauzela je neslavno prvo mesto.

Zbog toga je prošle godine usvojena Strategija za smanjenje preopterećenosti smeštajnih kapaciteta u zavodima za izvršenje zatvorskih sankcija do 2o2o. sa ciljem da se kapaciteti prošire, a broj lica lišenih slobode održi na nivou koji omogućava izdržavanje kazne u uslovima uskladjenim sa  medjunarodnim standardima.

Teži se, kako je navedeno u dokumentu, da lica lišena slobode, vreme u zavodima provedu u humanijim uslovima, uz sprovodjenje individualizovanih programa, kako bi se ostvarila svrha kažnjavanja I postigla uspešna reintegracija osudjenih lica.

Prema pomenutoj strategiji do 2o2o. godine, u pet srpskih gradova biće izgradjeni novi, ili dogradjeni već postojeći zatvorski objekti. Medju njima je i Leskovac, a početak gradnje još jednog krila za smeštaj 2oo osudjenika, očekuje se uskoro, potvrdio nam je i gradonačelnik Goran Cvetanović:

” Baš kao što je Vlada opredelila stotine miliona za igradnju kolektora I završetak Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bogojevcu, planirana su sredstva I za kompletnu rekonstrukciju, odnosno dogradnju Okružnog zatvora u Leskovcu. Mislim da se radi o cifri od oko 185 miliona u ovoj godini. Prema mojim saznanjima, u Srbiji trenutno u zatvorima boravi oko 11.ooo ljudi, što je veliki broj I njima je neophodno obezbediti pristojnije uslove za izdržavanje kazne. Zatvor u Leskovcu namenjen je boravku osudjenih za ‘’lakša’’ krivična dela, sa propisanim kaznama od maksimalnih 12 meseci. Bez obzira na dužinu boravja u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, svi imaju pravo na uslove dostojne ljudi.

Prema planu, koji iznose pojedini prestonički mdiji, za izgradnju novog objekta u okviru Okružnog zatvora, u Leskovcu, u ovoj godini će biti izdvojeno 76, u narednoj 174, a u 2o2o. godini 46o

miliona dinara.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare