Dogovor olakšanje, nije idealan

BEOGRAD

Udruženje radnika na internetu (URI) oglasilo se putem svog zvaničnog Tviter naloga porukom da smatra da će usvajanje rešenja do kojeg su danas došli u pregovorima sa Vladom doneti olakšanje i rasterećenje velikom broju frilensera, iako je daleko od idealnog.

U objavi, URI podseća da su tokom današnjeg protesta protiv usvajanja aktuelnog predloga izmena Zakona o porezu na dohodak građana koji je razmatran u Skupštini dobili poziv na pregovore sa Vladom.

“Održani su višečasovni razgovori kojima je postignuto da se frilenserima uvećaju normirani troškovi sa 43 odsto na maksimalnih 50 odsto, da se dodatno oduzima neoporezivi deo od 32. 000 dinara, kao i da usvojeni obračun zaduženja važi sve do donošenja novog Zakona o fleksibilnim oblicima rada, odnosno do 1. januara”, ističu u objavi.

Naglašavaju i da će frilenseri moći da upišu radni staž, što će biti regulisano odgovarajućim propisima.

Zato smatramo da će usvajanje ovog rešenja doneti olakšanje i rasterećenje velikom broju frilensera iako je daleko od idealnog”, poručuju iz URI.

Najavili su da će nastaviti da zastupaju interese svih frilensera i da će se potruditi da novi Zakon, najavljen za 1.januar 2022. “uredi zakonski status i uvede fer model oporezivanja koji će nam osigurati budućnost”.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare